Dietetyk Alicja Kalińska w "Kaloryczniku" wyjaśniała, jakie mięso warto wybierać w sklepie ze względu na niską kalorycznośc i bogactwo składników odżywczych, których dostarcza.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
- Polędwica wołowa ma około 115-120 kcal. na 100 g produktu. Jest około 5 razy bardziej bogata w żelazo od np. mięsa drobiowego, takiego jak kurczak czy indyk - wyjaśniała dietetyk Alicja Kalińska. - Zawiera też dużo więcej cynku potrzebnego w procesie tworzenia się włosów, paznokci, odporności i produkcji komórek jajowych - zauważyła.
Chudsze i młodsze
Polędwica jest bogata w witaminę B 12, podobnie jak jej delikatniejsza odpowiedniczka, czyli cielęcina, która zawiera około 110 kcal w 100 g. Dietetyk radziła, aby wybierając mięso zwracać uwagę na to, aby było ono z jak największej części mięśnia. Doskonałą propozycją jest np. cielęca łopatka lub kawałek cięty z tylnej części zwierzęcia.
Autor: stella/mk / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active