Nie wiecie, co zrobić na śniadanie? Jesienią najlepiej jest się rozgrzewać już od samego rana. Dlatego idealnym pomysłem na posiłek rozpoczynający dzień pełen wyzwań jest owsianka. Zobacz, jak to robi dietetyk Aneta Łańcuchowska, prowadząca program "Pożegnaniez wagą".
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Do przygotowania zdrowej i pysznej owsianki potrzebujesz:
- mleka, - płatków owsianych, - kaszy mannej razowej, - kaszy gryczanej krakowskiej, - jabłek, - ulubionych bakalii (rodzynek, orzechów, suszonych moreli, itd.)
Przygotowanie
Przygotowanie owsianki nie jest trudne. Wystarczy zagrzać mleko i dodać doń 1 łyżkę płatków owsianych, które są bogate w białko i posiadają najlepszy zestaw aminokwasów spośród wszystkich zbóż, zawierają witaminę B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz witaminę B1 oraz kwas pantotenowy, przeciwdziałający zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz 1 łyżkę kaszy manny razowej i 1 łyżkę kaszy gryczanej krakowskiej.
Do owsianki warto dodać jabłka, które ułatwiają przyswajanie się wapnia i witaminę C, wymiatającą wolne rodniki z organizmu. Nie zaszkodzi dodać garści zawierających jod rodzynek, które poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają osteoporozie. Do smaku można dodać szczyptę cynamonu, który dodatkowo rozgrzeje organizm.
Smacznego!
Autor: stella/rp / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active