Naukowcy podali do wiadomości bardzo niepokojącą informację: ocieplający się klimat może bardzo zaszkodzić uprawom kakaowca, a tym samym czekoladzie. W 2050 roku może się ona stać towarem luksusowym.
Bill i Melinda Gates Foundation zlecieli na potrzeby Międzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego przeprowadzenie badań. Wyniki są niepokojące dla wszystkich miłośników słodkości.
Okazuje się, że w połowie XXI wieku temperatura na świecie może wzrosnąć o 2,5 st. C. Będzie ona wówczas zdecydowanie za wysoka do uprawy kakaowców. Dotyczy to w szczególności Ghany oraz Wybrzeża Kości Słoniowej, które należą do największych producentów kakao na świecie.
Powolny proces zmniejszenia liczby drzew kakaowych rozpocznie się w 2030 roku. Średnia temperatura powietrza ma wzrosnąć wtedy o 1 st. C.
Co nam pozostaje? Robić zapasy?
Autor: usa/ms / Źródło: affaritaliani.libero.it