Większość z nas codziennie sięga po herbatę. Sprawdźcie, jakie właściwości mają jej poszczególne rodzaje.
Czarna herbata zawiera mnóstwo teiny i pobudza lepiej niż kawa. Działa przeciwbakteryjnie i zmniejsza ryzyko chorób serca. Zawiera także flawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
Zielona herbata z pierwszego parzenia działa pobudzająco i orzeźwiająco. Natomiast ta z drugiego - uspokaja i relaksuje. Zielona herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza także wydzielanie soków trawiennych. Zawiera witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki.
Biała herbata ma najwięcej przeciwutleniaczy, dzięki którym skóra wolniej się starzeje. Napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność. Biała herbata łagodzi także napięcia i stresy.
Czerwona herbata (pu-erh) przyspiesza metabolizm, więc zaleca się ją podczas odchudzania. Ta herbata ma dobry wpływ na wątrobę i obniża poziom cholesterolu. Poprawia także pamięć, koncentrację i nastrój.
Pamiętajmy, że najlepiej działają herbaty liściaste. Mają najwięcej zdrowotnych właściwości.
Autor: AP/map / Źródło: x-news
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock