Informacje
  • Sześć sezonowych skarbów. Pomagają schudnąć, upiększają i poprawiają odporność

    14-06-2016 13:27 Dowiedz się, jakie produkty warto zjadać wiosną i latem
    Sześć sezonowych skarbów. Pomagają schudnąć, upiększają i poprawiają odporność

    Warzywa i owoce to niewyczerpane źródło witamin i składników mineralnych

    Shutterstock

    W sezonie wiosenno-letnim nie tylko słoneczna aura i pozwalające na ubieranie ulubionych sukienek temperatury są cudowne. Fantastyczne jest także jedzenie, a konkretnie sześć produktów, w których drzemie ogromna moc. Szczególnie wtedy znakomicie wpływając na zdrowie, figurę i urodę.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Siedem produktów z poniższej listy można śmiało określić mianem superjedzenia. Chcesz wspomóc proces detoksykacji? Sprawniej pozbywać się zbędnych kilogramów? Poprawić kondycję skóry albo wzmocnić układ odpornościowy?

    To od teraz miej pewność, że na liście zakupów pojawi się tych 7 produktów. Wszelkie wątpliwości, dlaczego warto je kupić, znikną po przeczytaniu tekstu.

    1. Szparagi

    To bardzo estetycznie wyglądające potężne porcje błonnika, kwasu foliowego oraz witaminy A, C, E i K. To także bogate źródło chroniącego przed rozwojem nowotworów i opóźniającego procesu starzenia się przeciwutleniacza, jakim jest glutation.

    Są moczopędne, co sprzyja utrzymaniu odpowiedniego poziomu płynów wewnątrz organizmu. Są znakomite dla osób, których problemem jest nadmierne zatrzymywanie wody w organizmie albo zbyt wysokie ciśnienie krwi.

    2. Buraki

    Buraki to bogate źródło kwasu foliowego, dostarczające znikome ilości witaminy B1 oraz trochę,

    jeżeli jemy surowe lub poddane obróbce termicznej, albo sporo witaminy C, jeżeli spożywamy je w postaci soku. To warzywo jest swoista kopalnią cennych dla zdrowia minerałów - żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganinu, sodu, miedzi, chloru, fluoru, cynku, boru, litu, molibdenu, kobaltu oraz rzadko spotykanego w warzywach rubidu i cezu.

    Badania naukowe dowiodły, że pity regularnie sok z buraków może zwiększyć wydajność sportowców, wspomagając proces dostarczania tlenu do mięśni. Chroni przed chorobami serca, demencją, zmniejsza ciśnienie krwi i wspomaga przepływ krwi w mózgu.

    3. Truskawki

    To ogromna porcja witaminy C podana w pysznym owocu, którego spożycie regularne wspomaga układ odpornościowy i produkcję kolagenu. Tak, naprawdę, porcja truskawek pozwoli na spowolnienie tworzenia się zmarszczek i zmniejsza destrukcyjny wpływ, jaki na skórę ma opalanie się.

    4. Maliny

    Są pyszne, słodkie i bogate w błonnik. Wspomagają proces spalania się tkanki tłuszczowej dzięki obecnemu w nich związkowi, zwanemu keton malinowy. Chronią także przed otyłością i cukrzycą. Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

    5. Kapary

    Charakteryzujące się wyrazistym smakiem pąki kwiatowe są bogatym źródłem witaminy A, K oraz niacyny i ryboflawiny. Obecne w nich antyoksydanty, rutyna i kwercetyna, jak dowiodły badania, potrafią blokować produkcję histaminy nie gorzej od leków, dając ulgę osobom cierpiącym na katar sienny i uczulonym na pyłki roślin.

    6. Świeża mięta

    To zioło o niezwykle dużej mocy, kładące kres bólom brzucha i pomagające pozbyć się wzdęć. Wspomaga utratę wagi poprzez stymulowanie produkcji enzymów trawiennych i zwiększenie zdolności wchłaniania substancji odżywczych, co jest powiązane z poczuciem sytości i optymalnym poziomem przemiany materii.


Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Po weekendowym załamaniu pogody i ochłodzeniu czeka nas ocieplenie. Sprawdź prog...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest na skraju pogodnego wyżu Manfred znad Ukrainy....

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...