Jest czerwiec, wi臋c truskawki pojawiaj膮 si臋 na naszych sto艂ach. Warto jednak wiedzie膰, 偶e nie tylko sama ich czerwona cz臋艣膰 jest 藕r贸d艂em mn贸stwa korzystnych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Jak przekonuj膮 naukowcy z dw贸ch polskich uczelni, tak偶e szypu艂ki s膮 dla nas zdrowe.
Jak wskaza艂o biuro prasowe Szko艂y G艂贸wnej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW), truskawki to prawdziwe bogactwo sk艂adnik贸w od偶ywczych. Chocia偶 sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni, ich w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne s膮 warte uwagi przez ca艂y rok. Co wi臋cej - to, co zwykle l膮duje w koszu, czyli szypu艂ki, okazuje si臋 r贸wnie warto艣ciowe co sam owoc.
Czy聽mo偶na je艣膰 szypu艂ki truskawek
W ramach wsp贸艂pracy Szko艂y G艂贸wnej Gospodarstwa Wiejskiego z Warszawy i Uniwersytetu Warmi艅sko-Mazurskiego z Olsztyna przeprowadzono badania obejmuj膮ce charakterystyk臋 szypu艂ek pod k膮tem ich sk艂adu chemicznego i w艂a艣ciwo艣ci bioaktywnych. Wykaza艂y one - poinformowa艂a SGGW - 偶e te "niedoceniane odpady" mog膮 by膰 wa偶nym 藕r贸d艂em zwi膮zk贸w bioaktywnych.
Szypu艂ki truskawek zawieraj膮 wiele cennych sk艂adnik贸w: b艂onnik, witamin臋 C, witamin臋 E, zwi膮zki polifenolowe (takie jak kwas elagowy, kwas chlorogenowy, rutyna i katechina) oraz nienasycone kwasy t艂uszczowe omega-3, kt贸re dzia艂aj膮 przeciwzapalnie i korzystnie wp艂ywaj膮 na funkcjonowanie m贸zgu.
Doktorant Szko艂y Doktorskiej SGGW Rados艂aw Bogusz podkre艣li艂, 偶e w szypu艂kach truskawek obecne s膮 r贸wnie偶 luteina i beta-karoten - zwi膮zki o silnym dzia艂aniu antyoksydacyjnym, odgrywaj膮ce kluczow膮 rol臋 w ochronie wzroku. Naukowiec zaznaczy艂, 偶e luteina gromadzi si臋 w siatk贸wce oka, gdzie pomaga filtrowa膰 szkodliwe promieniowanie UV i niebieskie 艣wiat艂o, natomiast beta-karoten, jako prekursor witaminy A, wspiera prawid艂owe funkcjonowanie siatk贸wki oraz widzenie o zmierzchu.
Smoothie i聽napar z聽szypu艂ek? Naukowcy: jak najbardziej
Naukowiec wskaza艂, 偶e wykorzystywanie ca艂ych owoc贸w z szypu艂kami wpisuje si臋 w trend zero waste. Jego zdaniem szypu艂ki mo偶na dodawa膰 do smoothie, koktajli czy pesto, a tak偶e suszy膰 i wykorzystywa膰 do napar贸w lub 艂膮czy膰 z innymi zio艂ami w kuchni.
- W przysz艂o艣ci widz臋 r贸wnie偶 ich szersze zastosowanie w bran偶y spo偶ywczej, jako ekstrakty lub pojedyncze sk艂adniki wyodr臋bniane z tej niedocenianej cz臋艣ci ro艣liny. Mog膮 one by膰 u偶ywane w codziennej diecie, jak i w nowych produktach spo偶ywczych - zaznaczy艂 doktorant.
Truskawki. Prawdziwa bomba witaminowa
Truskawki nale偶膮 do najpopularniejszych owoc贸w jagodowych na 艣wiecie. Zawieraj膮 takie substancje bioaktywne jak: witamina C, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany oraz zwi膮zki mineralne, w tym 偶elazo, potas, fosfor, wap艅 i mangan. Bogusz wskaza艂, 偶e pod wzgl臋dem zawarto艣ci 偶elaza i fosforu truskawki zajmuj膮 pierwsze miejsce w艣r贸d owoc贸w jadalnych, a pod wzgl臋dem zawarto艣ci witaminy C ust臋puj膮 tylko czarnej porzeczce.
Przedstawiciel SGGW zauwa偶y艂, 偶e truskawkom przypisuje si臋 liczne w艂a艣ciwo艣ci prozdrowotne - przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wspomagaj膮 one tak偶e uk艂ad odporno艣ciowy, zapobiegaj膮 powstawaniu zakrzep贸w oraz korzystnie wp艂ywaj膮 na funkcjonowanie uk艂adu sercowo-naczyniowego.
Doktorant wyja艣ni艂, 偶e dzi臋ki obecno艣ci zwi膮zk贸w polifenolowych - takich jak kwas chlorogenowy i elagowy, kwercetyna czy kemferol - truskawki wykazuj膮 silne dzia艂anie przeciwutleniaj膮ce, polegaj膮ce na neutralizowaniu wolnych rodnik贸w. Tym samym mog膮 spowalnia膰 procesy starzenia organizmu, wspiera膰 pami臋膰 i koncentracj臋 oraz zmniejsza膰 ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Regularne spo偶ywanie truskawek odgrywa istotn膮 rol臋 w profilaktyce chor贸b cywilizacyjnych, w tym nowotworowych oraz neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona - doda艂.
Wed艂ug naukowca truskawki dostarczaj膮 r贸wnie偶 innych cennych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Zawieraj膮 b艂onnik pokarmowy wspieraj膮cy prac臋 jelit, a tak偶e niewielkie ilo艣ci niezb臋dnych nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych z rodziny omega-3 i omega-6.
Polska nale偶y do czo艂owych producent贸w truskawek na 艣wiecie m.in. po Chinach, USA, Meksyku i Egipcie, jest drugim producentem tych owoc贸w w UE po Hiszpanii. Wed艂ug danych GUS w 2024 roku produkcj臋 truskawek w naszym kraju oszacowano na ok. 159 tys. ton, o ok. 12 proc. mniej ni偶 2023 r
殴r贸d艂o:聽PAP
殴r贸d艂o zdj臋cia g艂贸wnego:聽Shutterstock