Podróżowanie z alergią wymaga odpowiedniego przygotowania. Trzeba nie tylko wziąć pod uwagę alergeny w miejscu docelowym, lecz także dostosować plan podróży, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia niepożądanej reakcji.
Podróżowanie z alergią potrafi być wyzwaniem. Można jednak tak zaplanować różne etapy podróży, od rezerwacji lotu aż po przybycie na miejsce, aby znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia objawów alergii.
Rezerwacja lotu
O swoje potrzeby związane z alergią warto zadbać już na etapie rezerwacji lotu. Oto co możesz zrobić:
- sprawdź, czy oferowane są potrawy bezpieczne dla alergików;
- pamiętaj o tym, że dziecko z alergią nigdy nie powinno podróżować bez opiekuna;
- w przypadku jakichkolwiek wątpliwości porozmawiaj ze swoim lekarzem rodzinnym lub specjalistą.
Po zarezerwowaniu lotu
Po zarezerwowaniu lotu zrób wszystko, by zadbać o swoje bezpieczeństwo, zarówno jeśli chodzi o ubezpieczenie, jak i zakomunikowanie pracownikom linii lotniczych wszystkich swoich potrzeb:
- wykup ubezpieczenie turystyczne, dzięki czemu unikniesz ewentualnych wysokich kosztów leczenia za granicą;
- porozmawiaj z biurem obsługi klienta linii lotniczej o polityce dotyczącej pasażerów z alergią pokarmową. Upewnij się, czy na pewno masz wszystko, czego potrzebujesz, na przykład leki czy zaświadczenie lekarskie;
- wyjaśnij pracownikom linii lotniczej potencjalne problemy, które mogą wystąpić;
- upewnij się, czy dokonane przez ciebie ustalenia dotyczące alergii obowiązują także dla lotów przesiadkowych i powrotnych;
- poproś o przekazanie informacji dotyczących twojej alergii załodze samolotu.
Przed wyjściem z domu
Czas tuż przed wyjściem z domu na samolot to ostatnia szansa, by upewnić się, że masz ze sobą wszystko, czego potrzebujesz:
- zabierz wszystkie przepisane leki - włóż je do bagażu podręcznego, a nie do walizki, do której nie będziesz mieć dostępu podczas lotu;
- jeśli masz bransoletkę lub naszyjnik medyczny informujący o twojej alergii, weź je ze sobą;
- najlepiej spakuj własne jedzenie na lot. Upewnij się jednak, czy istnieją jakiekolwiek obostrzenia dotyczące rodzajów pokarmów, które możesz zabrać ze sobą na pokład;
- wyjdź z domu odpowiednio wcześnie, aby zdążyć się wrócić, jeśli czegoś zapomnisz.
W samolocie
Gdy znajdziesz się już na pokładzie, zastosuj się do poniższych zasad, aby zminimalizować ryzyko niebezpiecznych sytuacji:
- zawsze trzymaj automatyczne wstrzykiwacze adrenaliny przy sobie - nie wkładaj ich do bagażu ani nie przechowuj w schowku nad głową;
- poinformuj współpasażerów o swojej alergii i o tym, gdzie znajdują się twoje automatyczne wstrzykiwacze;
- wytrzyj siedzenie i stolik, na przykład za pomocą wilgotnych chusteczek, aby zapobiec przypadkowemu kontaktowi skóry z cząstkami jedzenia lub płynami;
- w przypadku zaobserwowania objawów reakcji alergicznej natychmiast użyj autowstrzykiwacza adrenaliny i poinformuj o sytuacji załogę samolotu. W razie potrzeby zapytaj, czy na pokładzie znajduje się lekarz lub inna osoba wykonująca zawód medyczny. Jeśli to możliwe, udaj się do miejsca w samolocie, gdzie możesz się położyć;
- nigdy nie podejmuj niepotrzebnego ryzyka, zwłaszcza z dala od dostępu do pomocy medycznej.
Po wylądowaniu
Będąc już za granicą, na pewno chcesz cieszyć się smakowitymi lokalnymi potrawami. Jeśli masz alergię, musisz jednak upewnić się, czy dany posiłek jest dla ciebie bezpieczny. Aby to zrobić, pamiętaj o następujących rzeczach:
- nie zakładaj, że żywność, która w twoim kraju nie zawiera niebezpiecznych dla ciebie alergenów, jest od nich wolna także w innym kraju - zawsze sprawdzaj składniki;
- jeśli to możliwe, sprawdź stronę internetową restauracji lub zadzwoń, aby upewnić się, czy dania, które chcesz zamówić, są dla ciebie bezpieczne;
- zachowaj ostrożność w przypadku dań z sosami lub dressingami, chyba że masz pewność, co zawierają;
- alergeny mogą znajdować się także w alkoholu. Przed złożeniem zamówienia skonsultuj się z personelem baru. Ponadto pamiętaj, że spożycie alkoholu może zwiększyć ryzyko poważnej reakcji;
- poproś obsługę o zanotowanie twoich alergii;
- upewnij się, że osoba przygotowująca jedzenie wie o twojej alergii. Zapytaj, czy upatrzone danie będzie dla ciebie odpowiednie;
- na wszelki wypadek zabierz ze sobą bezpieczne, niepsujące się przekąski;
- unikaj restauracji w formie bufetu, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego (transmisji alergenów z produktów na inne produkty, które początkowo były ich pozbawione);
- kiedy otrzymasz zamówioną potrawę, zapytaj, czy to na pewno właściwe danie. Jeśli tak, jeszcze raz upewnij się, czy nie zawiera ono alergenów.
Źródło: anaphylaxis.org.uk
Źródło zdjęcia głównego: frantic00/Shutterstock