Balut, przysmak kuchni filipińskiej, to ugotowane jajko: z larwami much, z ptasim zarodkiem, z żółcią wołową czy z baranim łojem? Na to pytanie w programie "Milionerzy" odpowiadał pan Paweł Szałecki z Warszawy.
Uczestnik dzisiejszego odcinka "Milionerów" studiował m.in. na Politechnice Warszawskiej na Wydziale Samochodów i Maszyn Roboczych oraz na Uniwersytecie Warszawskim, na którym skończył prawo. Obecnie prowadzi firmę wynajmującą gry zręcznościowe.
Przez pierwsze trzy pytania pan Paweł przeszedł bez problemu, szybko udzielając poprawnych odpowiedzi. Pierwsze koło ratunkowe zużył na czwartym pytaniu i było to pytanie do publiczności. Do gry o 20 tysięcy złotych przystąpił zatem z dwoma kołami: pół na pół oraz telefonem do przyjaciela. Pytanie wymagało znajomości kuchni egzotycznych.
Balut, przysmak kuchni filipińskiej, to ugotowane jajko:
A: z larwami much B: z ptasim zarodkiem C: z żółcią wołową D: z baranim łojem
Pan Paweł od razu sięgnął po koło ratunkowe pół na pół. Poprawną odpowiedź musiał wskazać spomiędzy możliwości A oraz B. Wybrał odpowiedź A. Był to zły wybór. Poprawną odpowiedzią jest B.
Co to jest balut?
Balut można spotkać także w innych kuchniach południowo-wschodniej Azji, m.in. w Wietnamie czy Kambodży. Jest to jajko z już rozwiniętym zarodkiem ptaka, które gotuje się na wodzie lub parze, a następnie zjada bezpośrednio ze skorupki. Przeważnie wykorzystuje się w tym celu jaja kaczek.
Źródło: Milionerzy TVN