Królewskie kuchnie przygotowują się do koronacji króla Karola III i królowej Kamili. Pałac Buckingham udostępnił pierwszy oficjalny przepis na obchody Wielkiego Lunchu Koronacyjnego, które odbędą się w weekend od 6 do 8 maja. To quiche koronacyjny. Wraz z przepisem udostępniono film instruktażowy, na którym pałacowy szef kuchni przygotowuje potrawę.
"Przedstawiamy… koronacyjny quiche! Wybrany osobiście przez Ich Królewskie Mości. Król i Królowa Małżonka podzielili się przepisem z okazji nadchodzącego #CoronationBigLunch, który odbędzie się w całym kraju" - napisano na oficjalnym koncie rodziny królewskiej na Twitterze.
Danie można przyrządzić z ciasta własnej roboty lub kupionego w sklepie, farsz zrobiony jest z fasoli, sera cheddar, szpinaku i estragonu. Następnie tarta jest zalewana sosem z mleka, śmietany, jajek, ziół i przypraw. Całość piecze się na złoty kolor.
Przepis sugeruje podawanie wegetariańskiego quiche'a "na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą i gotowanymi młodymi ziemniakami", a rodzina królewska zachwala, że można go "łatwo dostosować do różnych gustów i preferencji". Wraz z recepturą udostępniono film instruktażowy, na którym pałacowy szef kuchni przygotowuje potrawę.
Imprezy przez cały weekend
Udostępniony przepis na koronacyjny quiche ma zachęcić ludzi do udziału w lokalnych imprezach, które będą odbywać się przez cały weekend. Po koronacji 74-letniego króla Karola i 75-letniej królowej Kamili w Opactwie Westminsterskim w sobotę 6 maja uroczystości będą kontynuowane następnego dnia. Mieszkańcy całej Wielkiej Brytanii mają się wtedy spotkać z sąsiadami na Wielkim Lunchu Koronacyjnym. Wydarzenie ma "wzmocnić ducha społeczności, zmniejszyć samotność oraz wesprzeć organizacje charytatywne i szczytne cele".
Podobny Wielki Jubileuszowy Lunch odbywał się z okazji Platynowego Jubileuszu Królowej Elżbiety w czerwcu 2022 roku.
Danie koronacyjne królowej Elżbiety II
Siedemdziesiąt lat temu opublikowano specjalny przepis z okazji koronacji królowej Elżbiety II w 1953 roku. Był to kurczak koronacyjny. Pikantne danie powstało według pomysłu Constance Spry, która "zaproponowała przepis na zimnego kurczaka w sosie śmietanowo-curry z dobrze przyprawioną sałatką z ryżu, zielonego groszku i mieszanki ziół". Danie stało się hitem i do dziś jest podawane w brytyjskich kuchniach.
Źródło: People