Naturalny chleb, apetyczne sery i wędliny, prawdziwe wiejskie jaja - te i inne produkty znajdziemy na BioBazarze, który ruszył w Fabryce Norblina. Wizyta na tym ekologicznym targu to nie tylko okazja na zaopatrzenie spiżarni przed świętami. Można także dostać choinkę i pozbyć się elektrośmieci zalegających w domach. Coś dla siebie znajdą też najmłodsi.
Odwiedzający BioBazar warszawiacy znajdą szeroki wybór zdrowej, naturalnie wytwarzanej żywności. Można tu dostać około 1000 produktów od 30 dostawców i producentów. Wszystkie posiadają certyfikaty rolnictwa ekologicznego. - Taki certyfikat zaświadcza o tym, że żywność jest bez dodatków chemicznych, to znaczy, że jest czysta od nawozów, którymi są pryskane pola - tłumaczy organizatorka targu Kasia Wieczorek.
Ekologiczne pole jest nawożone naturalnie. Również ekologiczna produkcja i przetwarzanie produktów zakłada przede wszystkim naturalność. Nie używa się konserwantów chemicznych, ulepszaczy, podkreślaczy smaku. Właśnie według tych zasad powstają sprzedawane na Woli wędliny, drób, mleko, kozie i owcze sery, jaja, warzywa i owoce.
Eko dla najmłodszych
BioBazar nie skupia się tylko na produktach spozywczych. Można tu znaleźć znaleźć na przykład ekologiczne zabawki. Wykonane z organicznej bawełny pluszaki są w pełni bidegrafdowalne. – Bardzo sympatyczne i zupełnie inne niż takie zwykłe, ponieważ są projektowane przez dzieci, więc zupełnie inaczej wyglądają – opowiada Kasia Wieczorek. Nowością są też klocki edukacyjne wykonane z soku kauczukowego.
Oddaj elektrośmieci, weź choinkę
Z myślą o nadchodzących świętach możemy się też zaopatrzyć w ekologiczną choinkę. Czym różni się od tradycyjnej? Drzewka z BioBazaru mają certyfikaty FSC, świadczące o tym, że pochodzą z lasu zarządzanego w odpowiedzialny sposób, czyli bez szkód dla ekosystemu.
Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych podarowała warszawiakom, którzy odwiedzą targ, tysiąc takich certyfikowanych choinek. Wystarczy przynieść w zamian zepsute urządzenia elektryczne. – Ludzie przynoszą wszystko, łącznie z kablami, bateriami, świetlówkami. No i fantastycznie, bo jest okazja pozbyć się tego wszystkiego z domu, a to są naprawdę bardzo niebezpieczne odpady – mówi Dorota Szpojda, rzecznik Dyrekcji Lasów Państwowych w Warszawie.
Dodatkową zaletą jest to, że drzewko dostaniemy z bryłką korzeniową. Po świętach można je zasadzić w ogródku albo na działce. Ale nawet jeśli nie mamy takich możliwości, lepiej nie kupować sztucznej choinki, niesłusznie nazywanej „ekologiczną". Plastikowe "drzewko" będzie się rozkładać 500 lat, podczas gdy to naturalna choinka nawet po uschnięciu posłuży środowisku. – Ona zostanie wbudowana w następne drzewa, czyli zamknie się w tym kole ekologicznym – wyjaśnia Dorota Szpojda.
Ci, którzy nie zdążą wybrać się na inaugurację BioBazaru, nie muszą się martwić. Zdrowa żywność i ekologiczne choinki będą czekać na Woli w każdą kolejną sobotę przed świętami.
BioBazar Fabryka Norblina, ul. Żelazna 51/53 od 27 listopada w każdą sobotę (4, 11, 18 grudnia), od 8.00 do 17.00
js