Najnowsze

Złota siódemka. Zioła i przyprawy, których koniecznie musisz używać

Najnowsze

ShutterstockSiedem ziół i przypraw, jakie warto często jeść

To, co ląduje na Twoim talerzu, jest wynikiem przemyślanej decyzji. Ma dostarczyć Ci energii oraz poprawić Twoje zdrowie i samopoczucie, nie szkodząc sylwetce? W takim razie pewnie nie brak na nim warzyw. Ale w prosty sposób można uczynić je jeszcze lepszymi. Jak? Zwyczajnie: dodając szczyptę przypraw i świeże zioła.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Obecnie żyjemy w czasach dostatku - zdobycie świeżych składników jest banalnie proste i kosztuje niewiele, dając bardzo wiele - zdrowie.

A ponieważ ludzie chcą być zdrowi, to jedzą zdrowo, np. ochoczo czerpiąc z kuchni wegetariańskiej, czasami wręcz zupełnie z mięsa rezygnując. Ale nawet codziennie zjadana marchewka, carpaccio z buraka czy smoothie ze zmiksowanego z jarmużem, szpinakiem i sokiem z cytryny banana, nie rozwiąże wszystkich naszych problemów.

Co więc jeszcze zawsze, ale to absolutnie zawsze, warto dodawać do swoich dań? Oczywiście świeże zioła i przyprawy.

Skarby z gruntu

- Zioła i przyprawy są przyszłością zdrowego wegetariańskiego stylu odżywiania - podkreślała Mikaela Reuben, dietetyczka, która zawodowo "przemyca" takie dodatki jak cynamon czy kwiaty mniszka lekarskiego w swoich przepisach. A opracowuje je dla takich gwiazd jak: Owen Wilson, Woody Harrelson czy Ben Stiller.

- Po co ograniczać się do samej marchewki, gdy można udoskonalić jej smak ziołami i przyprawami, które uczynią ją jeszcze wartościowszym i pyszniejszym jedzeniem? Rezygnowanie z nich byłoby bez sensu - pytała retorycznie dietetyczka.

Złota siódemka

Reuben ma swoją ulubioną siódemkę, którą stara się dodawać do prawie każdego posiłku. Wszystkie łączy dobry wpływ, dzięki właściwościom przeciwzapalnym i wzmacniającym, nie tylko odporność, ale także układ naczyniowo-sercowy.

1. Cynamon

Nie dość, że pięknie pachnie, to ile dobrego daje! Reuben poleca dodawać szczyptę do np. owsianki albo porannego smoothie, kawy czy banana. Pomoże to uregulować poziom cukru na resztę dnia, rozruszać metabolizm i układ krążenia, dostarczając dawkę przeciwutleniaczy.

2. Kolendra

To jedno z ulubionych ziół dietetyczki ze względu na właściwości chelatujące. - Wiąże toksyny i metale ciężkie obecne w organizmie, silnie wspomagając ich wydalanie - podkreśliła Reuben. Kolendra jest naprawdę skutecznym "wymiataczem", znacznie redukując poziom ich stężenia w ciągu zaledwie jednego dnia.

3. Kmin

Kolejnym skutecznym "wymiataczem" jest kmin, poprawiający nie tylko eliminację toksyn, ale również silnie wspomagając zdolność organizmu do wchłaniania substancji odżywczych. - Usprawnia także metabolizm - zaznaczyła Ruben dodając, że skoro najczęściej to właśnie problemy z trawieniem są odpowiedzią na pytanie "dlaczego dieta nie działa", to kmin można uznać za "smakowite wsparcie dietetyczne".

4. Pieprz cayenne

To, jak bardzo chcemy się "udrożnić" zależy od nas, ponieważ pieprz cayenne silnie rozgrzewa organizm od środka, powodując pocenie się, czyli udrożnienie porów skóry i szeregu innych systemów w ciele. Zimą warto dodawać szczyptę do herbaty, ponieważ szybciej zrobi nam się ciepło od środka.

5. Pietruszka

Reuben ceni pietruszkę z dwóch powodów: ogromnej dawki witamin jakich dostarcza oraz ze względu na moczopędne działanie, które w naturalny sposób wspomaga oczyszczanie się organizmu - z toksyn i z nadmiaru płynów.

6. Kurkuma

- Najpotężniejsza z przypraw, jaką znajdziesz w swojej kuchni - podkreśla Ruben. Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, wspomaga pracę wątroby, wzmacnia odporność, chroni serce, poprawia pracę mózgu i układu trawiennego... Żółty kolor tej przyprawy naprawdę powinien się kojarzyć ze złotem.

7. Koper

Jego kojący wpływ na układ trawienny, którego tempo pracy w zależności od potrzeby albo łagodzi, albo pobudza, przywracając na właściwe tory, jest bezcenny. Dostarcza również bardzo dużo błonnika, niezbędnego do prawidłowego trawienia.

Ale nie tylko dzięki wspomnianym ziołom i przyprawom możemy być zdrowsi. Dowiedz się, co jeść by nie chorować

Dieta na grypę. Co jeść, żeby nie zachorować?
Dieta na grypę. Co jeść, żeby nie zachorować?

Autor: stella/jap / Źródło: Vogue

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock

Pozostałe wiadomości