Pomysł na pyszną i lekką kolację Anety Łańcuchowskiej dietetyczki, prowadzącej program "Pożegnanie z wagą".
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Kolacja jest ostatnim posiłkiem, jaki spożywamy nie później niż na 3 godziny przed zaśnięciem. Powinna stanowić około 20 proc. dziennego zapotrzebowania.
Do przygotowania lekkiej i zdrowej kolacji potrzebujesz:
- buraków, - serka ricotta, - świeżej mięty, - oliwy z oliwek, - octu winnego, - pełnoziarnistego pieczywa.
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik na 200 st. C, a buraki oczyść i zawiń w folię aluminiową. Następnie włóż je do piekarnika i piecz przez godzinę, aż będą miękkie. Warto je często wplatać do jadłospisu - zawierają dwa bardzo rzadko spotykane metale - rubid i cez, wykazujące właściwości antynowotworowe. Ponadto zawierają takie minerały jak żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden i kobalt.
Po upieczeniu buraków wyjmij je z piekarnika i otwórz kieszonki z folii, w której się piekły. Nie wyjmuj ich zupełnie - natnij je na krzyż i odrobinę rozchyl, tak, aby zrobić miejsce na łyżeczkę serka ricotta.
Samo zdrowie na talerzu
Taka kolacja nie jest niczym innym niż bombą zdrowia. Ricotta charakteryzuje się bowiem dość niską zawartością tłuszczu oraz wysoką zawartością wapnia, którego w 100 g znajduje się aż 272 mg.
Tak "napakowane" ricottą buraki należy doprawić do smaku solą i pieprzem oraz skropić octem, oliwą i przyozdobić listkami mięty. To zioło od wieków doskonale znane medycynie i w kuchni. W listkach tej rośliny można znaleźć nie tylko mentol, mający działanie antyseptyczne, przeciwwirusowe i przeciwbólowe. Jest bogata także w garbiniki, mające właściwości przeciwzapalne i ściągające, we flawonoidy, działające rozkurczająco oraz goryczę, która wspomaga pracę układu trawiennego.
Autor: stella/rp / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active