Środa w Poznaniu upływa pod znakiem słonecznej aury, temperatura wyniosła 30 stopni Celsjusza. Wiele osób korzystało ze słońca, opalając się w parkach, część siedziała nad wodą. - Temperatura jest przyjemna i taka być powinna - powiedziała pani Sylwia, mieszkanka Poznania.
W środę według portalu wetteronline.de temperatura maksymalna w Poznaniu wzrosła do 30 stopni Celsjusza. Było słonecznie, i dlatego wiele osób wyszło z domów, aby korzystać z dobrej pogody. Część osób opalała się w parkach, część chłodziła nad wodą nad jeziorem Rusałka.
- Temperatura jest przyjemna i taka być powinna. Za chwilę będziemy mieli lato. Ja zachęcam wszystkich, żeby korzystali z takiej pogody - powiedziała pani Sylwia.
Nad wodą chłodniej
Wiele osób, aby się schłodzić, udało się nad wodę. - Przyjechaliśmy nad wodę skorzystać z kąpieli - mówiła pani Jola, która przyjechała z rodziną nad jezioro. Dodała, że upał znosi dość dobrze. - Jest ok, gdybym miała chodzić do pracy, to by było trochę gorzej, ale jest dobrze - mówiła.
Jeden z mieszkańców Poznania, pan Adam, spędzał ten upalny dzień przy fontannie. - Tutaj w Poznaniu jest o tyle dobrze, że jest trochę parków i tych miejsc, gdzie są fontanny - mówił. Dodał, że woli czas spędzać w parku niż w galeriach handlowych czy sklepach.
Autor: anw / Źródło: tvn24
Źródło zdjęcia głównego: tvn24
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
93-latek z prefektury Akita na północy Japonii został znaleziony martwy przez żonę. Początkowo uznano go za ofiarę ataku niedźwiedzia. Po przeanalizowaniu ran na ciele ofiary aresztowano jednak syna mężczyzny - podaje stacja BBC.
Mężczyzna miał zginąć wskutek "ataku niedźwiedzia". Teraz aresztowano jego syna
Rzadsze koszenie trawników jest lepsze dla bioróżnorodności roślin i organizmów glebowych. - Jednak w miastach, ze względu na różnorodne funkcje zieleni, potrzebny jest kompromis - powiedziała doktor Małgorzata Stanek z Instytutu Botaniki Polskiej Akademii Nauk w Krakowie.
Ekspertka: najlepiej kosić trawę jak najrzadziej. Ale nie w miastach
Sezon polowań na niedźwiedzie rozpoczął się w Szwecji. W tym roku zezwoleniem na odstrzał objęte zostało około 20 procent krajowej populacji ssaków. Liczba ta niepokoi organizacje ochrony przyrody, które obawiają się, że tak nasilone polowania mogą spowodować szkody w populacji.
Chcą odstrzelić 20 procent populacji niedźwiedzi
Ruch turystyczny przekłada się na coraz większe zanieczyszczenie Antarktydy. Najnowsze badania pokazują, że wysokie stężenie metali ciężkich pochodzących ze spalania paliw przyspiesza topnienie pokrywy śnieżnej. Wizyta jednego turysty może wiązać się z utratą nawet stu ton śniegu.
Jedna wycieczka tam kosztuje sto ton śniegu
Mieszkańcy australijskiego stanu Nowa Południowa Walia zmagają się ze skutkami ekstremalnych ulew. W wielu miejscach doszło do zalań i podtopień. W Sydney odnotowano największe opady deszczu w ciągu 24 godzin od 2007 roku.
Największe opady od 18 lat. Dziesiątki alarmów przed powodzią
Do niedawna Włosi zmagali się z ekstremalnie wysokimi temperaturami powietrza. Teraz w znacznej części kraju doszło do gwałtownego zwrotu w pogodzie. Ulewne deszcze doprowadziły do powodzi, w której zginęła jedna osoba. Prognozy nie zapowiadają poprawy pogody.
Załamanie pogody od Mediolanu po Sycylię
Skąd przybyły do nas obiekty międzygwiezdne 'Oumuamua, Borisov i ATLAS? Śledząc ich kosmiczne trajektorie, naukowcy z Harvardu wyliczyli miejsca, z których mogą pochodzić kosmiczne skały. Ich wyniki rzucają także nieco światła na wiek tych tajemniczych ciał.
Ci goście odwiedzili Układ Słoneczny. Skąd pochodzą?
Silny deszcz przyczynił się do śmierci co najmniej ośmiu osób w Karaczi, największym mieście Pakistanu. Ulewy nadciągnęły nad miasto we wtorek, powodując paraliż komunikacyjny i przerwy w dostawach prądu. Burmistrz wprowadził stan wyjątkowy.
Stan wyjątkowy po ulewach, nie żyje osiem osób
Naukowcy opracowali przepis na najsmaczniejszą czekoladę. Zespół z Wielkiej Brytanii zidentyfikował najważniejsze czynniki procesu fermentacji ziaren kakaowca, które wpływają na smak wyrobów. Jak się okazało, w osiągnięciu idealnego smaku pomagają pewne grupy mikroorganizmów. Taka wiedza może pomóc producentom czekolady w jej ulepszaniu.