Choć mamy zimę, przynajmniej w kalendarzu, to w polskich lasach ciągle raczej jesień. Dostajemy sygnały o pojawieniu się w nich pieprznika jadalnego, czyli grzyba potocznie zwanego kurką.
Sezon na kurki trwa od początku lata do późnej jesieni, zazwyczaj kończy się w listopadzie. Jednak gdy temperatura utrzymuje się jesienna, kurki mimo kalendarzowej zimy rosną w najlepsze, choć oczywiście już nie w takiej liczbie, jak w pełni sezonu.
Otulone mchem
W przetrwaniu pomaga kurkom obecność mchu, który chroni je przed krótkotrwałymi przymrozkami - tłumaczy Wiesław Kamiński, grzyboznawca i autor portalu nagrzyby.pl.
Miłośnicy grzybobrania podzielili się z nami zdjęciami swoich znalezisk z całej Polski. Otrzymaliśmy zdjęcia kurek z okolic Malborka w województwie pomorskim, z Lasu Wolskiego w Krakowie, z mazowieckiej gminy Joniec. Wiesław Kamiński zaznacza, że sygnały o występowaniu tych grzybów napływają też z Białorusi.
Wyjątkowe grzyby
Pieprznik jadalny, grzyb ładny i smaczny, jest też uważany za posiadający walory zdrowotne. W medycynie ludowej doceniane były jako środek mający poprawiać pracę wątroby i podwyższający odporność.
Jako nieliczne z grzybów nie bywają zarobaczywione. Kurki zawierają bowiem hitinmannozę - substancję, która zabija pasożyty.
Autorami zdjęć w galerii są: Tomek, Tomasz Pawlak, Aneta Andrzejczyk oraz Jacek Nowicki. Dziękujemy za nadesłane fotografie!
Autor: amm//rzw / Źródło: TVN Meteo
Źródło zdjęcia głównego: Jacek Nowicki