Tytułem tej informacji zaczynała się jagodowa baśń Marii Konopnickiej. W lipcu w polskich lasach pojawiają się jagody. Szybko niestety znikną, więc zanim to nastąpi, powinniśmy jak najwięcej ich zjeść.
Jagody są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Można nadziewać nimi drożdżówki, pierogi i słodkie rolady. Bardziej i mniej wytrawni kucharze potrafią przyrządzić z nich kompoty, zupy, konfitury i soki. Koneserzy tradycyjnych smaków wybiorą jednak miseczkę pełną jagód posypanych cukrem i polanych słodką śmietanką.
Jagodowa bomba witaminowa
Owoce jagód są odporne na niską temperaturę. Dlatego też po rozmrożeniu nie tracą nic ze swojego słodko-cierpkiego smaku i intensywnego koloru.
W czasach, gdy nie znano antybiotyków, nasze prababki traktowały czarne jagody jako cudowny lek na wiele chorób. Buteleczki z jagodowym sokiem musiały stać na półce domowej apteczki pani domu.
Te leśne owoce są nie tylko źródłem witaminy B, C oraz A. Zawierają także wiele składników mineralnych, wapnia, potasu, magnezu oraz żelaza. Są również źródłem naturalnych antyutleniaczy i wykorzystywane są w walce z chorobami nowotworowymi.
Odradzamy jedzenie jagód prosto z leśnego krzaczka. Przed zjedzeniem powinno się je dokładnie umyć.
Chcesz być młoda, jedz jagody
Dzięki antocyjanom, czyli barwnikom sprawiającym, że jagody są niebieskie, mają one wpływ na zahamowanie procesu starzenia. Poprawiają funkcjonowanie mózgu i poprawiają pamięć.
Dostaliśmy już pierwsze zdjęcia leśnych jagodowych zbiorów:
Autor: usa//ŁUD / Źródło: tvnmeteo.pl, poradnikzdrowie.pl