Ciasto, które jest pyszne, zdrowe, sycące, pełne witamin i cennych składników mineralnych oraz, co najważniejsze, jest nietuczące, jest nierealne? To prawda. Ale prowadząca "Pożegnanie z wagą" dietetyk Aneta Łańcuchowska udowodniła, że takowe istnieje. I ma na nie bardzo prosty przepis.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE? SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW!
Do ciasta potrzebujesz:
- cukinii, - imbiru, - 350 g mąki orkiszowej, - 80 g kakao, - jajek, - proszku do pieczenia, - stewii, - cynamonu, - przyprawy korzennej, - garść orzechów, - 150 ml oleju rzepakowego - otrębów
Przepis na ciasto cukiniowe z imbirem:
1. Pokrój cukinię w kawałki, następnie blenderem zmiksuj na gładką masę.
2. Do wymieszanej widelcem w misce mąki z kakao dodaj szczyptę proszku do pieczenia, cynamonu (wedle upodobań, np. 1 łyżeczkę), przyprawę korzenną do pierników i stewię.
3. Zetrzyj na tarce świeży imbir i dodaj do sypkich produktów.
4. Wymieszaj je ze sobą dodając zmiksowaną cukinię.
5. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki tak, aby tworzyły jednolitą masę dodając jajko i 150 ml oleju rzepakowego.
6. Posiekaj garść orzechów włoskich i dodaj do masy.
7. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem formy, którą wewnętrzne ścianki powinny być "oklejone" otrębami.
8. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut.
Smacznego!
Autor: stella/rp / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active