Hiszpanie pobili Rekord Guinnessa w kategorii największej potrawy przygotowanej z ośmiornicy. Z 315 kg morskiego mięczaka przyrządzili królewską ucztę, która zainaugurowała trzecie targi kulinarne Maris Galicia, odbywające się w Madrycie.
Od piątkowego poranka na tysiącu metrach kwadratowych parku La Vaguada trwa wielkie gotowanie. To nie lada gratka dla smakoszy kuchni galicyjskiej. Przez trzy tygodnie można tam próbować najlepszych przysmaków regionu m.in. owoców morza, wybornego wina czy pieczonych pierożków empanadas.
315 kg ośmiornicy
W biciu Rekordu Guinnessa udział wzięli regionalni eksperci w gotowaniu ośmiornicy. Przyrządzili 315 kg mięczaka, zużywając do tego 16 kilogramów soli, 50 litrów oleju i ponad dwa kilogramy papryki.
Rytm pracy kucharzy wybijały dudy, a kibicowania podjęli się gapie, podglądający zmagania z ośmiornicą na wielkim telebimie, na którym od 8 czerwca wyświetlane będą mecze Euro 2012.
Autor: mm/mj / Źródło: eleconomista.es