Myślicie, że pizza to danie bardzo kaloryczne? Bzdura! Wersja prowadzącej program "Pożegnanie z wagą" dietetyk Anety Łańcuchowskiej jest nie tylko o wiele mniej kaloryczna, ale także bardzo zdrowa.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
To pocieszy osoby, które dbają o linię. Pizza według przepisu prowadzącej program "Pożegnanie z wagą" dietetyk Anety Łańcuchowskiej jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa.
Do przygotowania pizzy będziesz potrzebować:
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, - 150 g mąki pszennej, - oliwy z oliwek, - 5 g suchych drożdży, - oregano, - pieprzu i soli, - ulubionych dodatków (np. szynki parmeńskiej, mozzarelli, świeżej rukoli, oliwek)
Zagnieć ciasto...
By przygotować ciasto, należy połączyć mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą (dzięki temu ciasto jest bogate w błonnik, co gwarantuje poczucie sytości), z ciepłą wodą z drożdżami, oliwą z oliwek i dodatkiem oregano. Po zagnieceniu wszystkich składników, należy przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
...i udekoruj je dodatkami
Gdy ciasto wyrośnie, należy przełożyć je na blachę i uformować wedle upodobań - w okrągły lub prostokątny placek z grubszymi brzegami, nałożyć sos, przygotowany z koncentratu pomidorowego, czosnku i świeżej bazylii. Do pizzy warto dodać ulubione dodatki.
Łańcuchowska proponuje dwie wersje - mięsną i wegetariańską. W tej pierwszej łączy szynkę parmeńską z mozzarellą i oliwkami. Tę pizzę po upieczeniu udekorowała świeżą rukolą. Na drugiej, wegetariańskiej, ułożyła marchewkę, paprykę i pieczarki, które są znakomitym źródłem potasu, miedzi, selenu, jodu i zawierają witaminę A i E.
Smacznego!
Autor: stella/mab / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active