Jakie owoce dostępne w polskich sklepach są najzdrowsze i dlaczego? My to już wiemy, a wy dowiecie się po przeczytaniu naszego krótkiego artykułu.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Amerykańscy naukowcy uwielbiają sprawdzać i testować. Nie omieszkali przebadać na wszystkie możliwe strony także owoców, aby sprawdzić, które z nich są najzdrowsze dla ludzkiego organizmu.
1. Cytryny
Już samo wspomnienie smaku cytryny u wielu osób powoduje zwiększoną produkcję śliny. Te żółte i kwaśne owoce są bogatym źródłem witaminy C i są jednym z najlepszych naturalnych środków pobudzających. Dodają energii, wspomagają odporność i utrudniają chorobom dopadnięcie i złożenie nas do łóżka. Czysta woda z z cytryną nawadnia i dostarcza witamin oraz antyoksydantów, dzięki którym dłużej zachowujemy młody wygląd.
2. Truskawki
Gdy na rynku pojawiają się truskawki zwykle wszyscy od razu je kupują. I bardzo dobrze, ponieważ są nie tylko przepyszne, ale także bardzo, bardzo zdrowe! Ich właściwości odżywcze i lecznicze są ogromne. Poleca się je reumatykom i osobom mającymi problem z wątrobą czy nerkami, ponieważ są moczopędne. Działają dobrze na serce, obniżają poziom cukru i ciśnienie tętnicze. W postaci maseczki są znakomitym rozwiązaniem wielu problemów z cerą, a regularnie zjadane w surowej postaci wybielają zęby.
3. Pomarańcze
Pomarańcze, poza byciem źródłem witaminy C i A oraz potasu, zawierają sporo kwasu foliowego, niezwykle cennego składnika dla kobiet w ciąży. Warto pamiętać, że biała skórka zawiera niemalże tyle samo witamin co miąższ. Ponadto jest źródłem antyoksydantów, sprawiając, że regularnie je jedząc będziemy się czuli i wyglądali młodziej.
4. Maliny
Dojrzałych malin nie sposób nie lubić. Słodkie, pyszne, delikatne... Najlepiej smakują świeżo zerwane z krzaczka, ale i zimą może je jeść - w postaci dżemu czy syropu przygotowanego jeszcze w sezonie. Są bogatym źródłem witamin - już w XVI w. syrop z tych owoców uznawano za świetny środek odżywczy i lek wzmacniający. Natomiast napary z liści malin służyły do okładów na choroby skóry.
5. Czarna porzeczka
Są bardzo zdrowe, choć ich cierpki smak nie każdemu pasuje. Pomagają na wiele schorzeń i przydają się w codziennej pielęgnacji urody. 100 g czarnych porzeczek pokrywa aż 260 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na witaminę C. Sok z tych owoców pomaga w leczeniu kaszlu i anginy, ale warto po niego sięgać po każdej kuracji antybiotykowej.
Autor: stella / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active