Pięć najzdrowszych kuchni świata

W najzdrowszych kuchniach świata nie brakuje ryb
Pięć najzdrowszych kuchni świata
Jeśli chcecie żyć długo i zdrowo, to łaskawym okiem popatrzcie na kuchnie świata. Znajdziemy w nich wiele inspiracji smacznych i dietetycznych potraw. W magazynie "Aktywny ranking" przedstawiamy Wam pięć najzdrowszych kuchni świata.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Ryby, ostre przyprawy, dużo czosnku i warzyw. Tak w skrócie można opisać dietę zdrowego człowieka. Poniżej podajemy zestawienie pięciu najzdrowszych kuchni świata.

5. Szwedzka

To jedna z najprostszych kuchni europejskich. Bogata jest w śledzie, makrele, łososie, przyrządzane na zimno, marynowane, wędzone. Na stole szwedzkim podaje się także owoce morza, ciemny i jasny chleb, warzywa i ziemniaki oraz gorące dania przygotowane z wieprzowiny, baraniny lub cielęciny. Dzięki restrykcyjnym przepisom szwedzka żywność należy do najczystszych w Europie.

4. Grecka

Kuchnia bogata jest w sosy pomidorowe doprawiane czosnkiem. Zawarty w czosnku siarczek allilu wzmacnia działanie likopenu, związku o właściwościach przeciwrakowych, który uwalnia się z pomidorów pod wpływem podwyższonej temperatury. W śródziemnomorskich daniach pomidory łączy się brokułami, które też chronią przed rakiem.

3. Indyjska

Hindusi właściwie nie zapadają na choroby cywilizacyjne dzięki diecie bogatej w warzywa, ryz i przyprawy. Ze względów religijnych hindusi prawie nie jedzą mięsa, a ich kuchnia opiera się głównie na ryżu. Hindusi swoje posiłki komponują z fasoli, grochu, soczewicy i owoców. Stosują mnóstwo antynowotworowych przypraw. Kurkuma o silnym działaniu przeciwnowotworowym dosypywana jest do prawie wszystkich potraw.

2. Francuska

Wyrafinowana, bogata w tradycję, niekiedy kontrowersyjna, ale też zdrowa. Świadczy o tym chociażby fakt, że Francuzi należą do jednego z najzdrowszych narodów świata. nie wychodzą z domów bez śniadania, przez cały dzień popijają wodę, uwielbiają sałaty, poza tym nie spieszą się i powolnie przeżuwają każdy kęs potrawy. Jedzą też regularnie. Dochodzi do tego jeszcze picie wina, które doskonale działa na serce.

1. Japońska

W Japonii być grubym to nietakt i niestosowność. Japończycy mają kuchnię wzorową. Tradycyjne posiłki są małe, niskokaloryczne i bardzo urozmaicone. Składają się z kilku miniaturowych potraw, co powoduje dostarczanie wszelkich składników odżywczych w idealnych proporcjach. składnikiem podstawowym są ryby i owoce morza.

Autor: mar/rp / Źródło: TVN Meteo Active

Czytaj także: