O korzyściach, jakie daje picie wina, mówi się ciągle. Założymy się, że o niektórych nie słyszeliście.
Dobre wiadomości dla miłośników czerwonego wina - Creina Stockley z australijskiego Instytutu Badań nad Winem wychwala zalety tego trunku.
- Ludzie, którzy regularnie piją umiarkowana ilość czerwonego wina, szczególnie podczas posiłku, mają o 30 procent mniejsze ryzyko zachorowania na choroby serca - powiedziała Stockley. Jak dodaje, wystarczą jedna lub dwie lampki dziennie.
Picie wina daje jednak dużo więcej korzyści.
Zaoszczędzisz na dentyście
Pijący wino często uskarżają się na czerwoną od trunku jamę ustną oraz zęby. Jednakże naukowcy przyznają, że wino ma bardzo dobry wpływ na uzębienie.
Hiszpańscy badacze wprowadzili do różnych płynów bakterie odpowiadające za wywoływanie chorob jamy ustnej i zębów. Okazało się, że to właśnie wino było najbardziej efektywne w niszczeniu drobnoustrojów.
Recepta na starzenie się
Dzięki eksperymentowi przeprowadzonemu w 2012 roku przez zespół badaczy pod kierunkiem Jane E. Cavanaugh z Uniwersytetu Duquesne odkryto resweratrol. Ma on m. in. dobrze wpływać na układ krążenia oraz zwalczać wolne rodniki.
- Nasze badania wskazują, że naturalny komponent, jakim jest resweratrol, może w rzeczywistości zredukować niedobory niektórych substancji, które są widoczne w naszym starzejącym się społeczeństwie - powiedziała Cavanaugh Amerykańskiemu Stowarzyszeniu Chemicznemu.
Pluskwy domowe uciekną w dal
Pluskwy żyją dzięki ludzkiej krwi. Są jednak mniej skłonne do spijania jej, kiedy potencjalny żywiciel napił się wcześniej czerwonego wina - wykazały badania przeprowadzone na Uniwersytecie Nebraska-Lincoln.
Utrzymasz w zdrowiu umysł
Według badań przeprowadzonych w Centralnym Instytucie Zdrowia Psychicznego w Mannheim, osoby, które piły kieliszek wina dziennie, miały mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na demencję lub Alzheimera.
Naukowcy odkryli, że po trzyletnich badaniach osoby, które piły między 50 a 100 mililitrów wina dziennie, miały trzykrotnie mniejsze szanse zachorowanie na demencję niż ci, którzy nie spożywali tego trunku
Nie utyjesz
Naukowcy wykazali, że kobiety, które piły umiarkowaną ilość alkoholu podczas posiłku, miały mniejszą tendencję do przybierania na wadze. Takie badania przedstawiono w 2010 roku w raporcie Archiwów Medycyny Krajowej. Dodatkowo w przypadku osób pijących wino istniało najmniejsze prawdopodobieństwo tycia.
Autorzy raportu zaznaczyli również, że po wypiciu trunku kobietom podwyższał się wydatek energetyczny, co równoważyło liczbę kalorii, które ma w sobie wino.
Będziesz żyć dłużej
Naukowcy z nowojorskiego Uniwersytetu Buffalo opisali w czasopiśmie "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism", że resweratrol sprzyja wudłużeniu życia. Blokuje on cząsteczki prowadzące do powstawania stanów zapalnych, jak również związki we krwi, które kolidują z produkcją insuliny.
Należy pamiętać, że wszystkie dobroczynne właściwości wina uaktywniają się tylko przy umiarkowanym, a nie nadmiernym spożywaniu tego trunku.
Sprawdź, jak pozbyć się kaca:
Autor: ao/map / Źródło: telegraph.co.uk
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock