Smog to zanieczyszczenia powietrza. Toksyny trafiają do naszego organizmu przez układ oddechowy. Jednak nie tylko na nim widać szkodliwe skutki pyłów i gazów. Smog wpływa również na układ krążenia, wspomagając rozwój m.in. miażdżycy. Jak walczyć ze smogiem i wspierać swój organizm? Odpowiednia dieta pomoże nam pozbyć się trujących toksyn.
W zanieczyszczonym przez smog powietrzu istnieją trujące pyły i gazy. Osadzając się na płucach i oskrzelach mogą wywoływać przewlekłe śmiertelne choroby. W ciągu roku z powodu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc umiera w Polsce 15 tys. osób.
Jednak pyły i gazy wpływają również na nasz układ krwionośny, a pomóc swojemu organizmowi w walce ze smogiem możemy odpowiednią dietą.
- Dieta może wspomagać organizm w okresie dni smogowych. Powinna to być dieta bogata we flawonoidy (przeciwutleniacze - przyp. red.), które są zawarte w winogronach, brokułach, cebuli, czosnku, kakao czy kawie. Taka dieta poprawia mechanizmy obronne - stwierdził dr. Krzysztof Czarnobilski, internista z SP ZOZ MSWiA w Krakowie.
Woda przede wszystkim
Najważniejszym aspektem jest oczyszczenie organizmu. Pomaga w tym przede wszystkim woda. Prawidłowe nawodnienie organizmu jest podstawą. Najskuteczniejsza podczas usuwania toksyn jest woda z cytryną. Do ciepłej wody wyciśnij połówkę cytryny i dodaj łyżeczkę miodu. Taki wywar najlepiej jest pić na czczo, około pół godziny przed śniadaniem.
Usunąć toksyny
Warto dodać, że nasz organizm zatruwamy także jedząc niezdrową i przetworzoną żywność, zawierającą sztuczne barwniki i konserwanty, a także zażywając dużą ilość leków. Toksyny dostarczamy również paląc papierosy, ale też dużą ilością stresu. Szkodliwe substancje mogą wywoływać alergie i problemy jelitowe. Najważniejsze w diecie oczyszczającej są dobrej jakość warzywa i owoce. Warto urozmaicać ją kiełkami, nasionami i migdałami oraz kaszą jaglaną. Usuwając toksyny warto sięgnąć po żywność bogatą w błonnik. Są to warzywa, owoce, pełnoziarniste kasze i brązowy ryż. Zamiast sięgać po kawę i czarną mocną herbatę, wypij zieloną herbatę lub ziołowe napary.
Chroń serce
Smog, wpływając na nasz układ krwionośny, zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca oraz miażdżycy i tym samym ryzyko zawału. Aby temu zapobiec, sięgnij po warzywa i owoce bogate w pektyny - związki zmniejszające stężenie złego cholesterolu. Znajdziesz je w grejpfrutach, marchewce, warzywach dyniowych, jabłkach, morelach i pigwie. Działanie przeciwkrzepliwe mają cebula, czosnek i czerwone winogrona. Sięgnij po produkty mleczne (maślanki, kefiry, jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu). Bakterie kwasu mlekowego asymilują cholesterol, zwiększając przez to jego wydalanie.
Dużo witamin
Chroniąc nasz układ krwionośny warto sięgnąć również po produkty bogate w witaminę C i E. Flawonoidy mają działanie przeciwmiażdżycowe. Jedz marchewkę, dynię, cukinię, oraz zielone warzywa takie jak szpinak, sałata czy natka pietruszki. Źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, jagody, pomidory, brokuły, borówki, czarne porzeczki.
Omega-3
Zbawiennie na nasz układ krwionośny wpływają produkty pełne kwasów omega-3. Znajdziesz je w świeżych rybach, które nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi. Sięgnij również po orzechy, migdały, masła, olej rzepakowy, nasiona lnu i pestki dyni.
Autor: AD/aw / Źródło: TVN Meteo, TVN24
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock