Jak sprawić, aby naleśniki były zdrowe, wartościowe i sycące, ale nie tuczące? Przepis dietetyk Anety Łańcuchowskiej, prowadzącej program "Pożegnanie z wagą".
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Składniki potrzebne do przygotowania lekkich naleśników z musem jabłkowym:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, - szklanka mleka, - 2 jajka, - jabłko, - jogurt naturalny, - ser twarogowy półtłusty, - garść rodzynek, - olej rzepakowy.
Jak zrobić ciasto?
Aby przygotować naleśniki do miski wtłucz dwa jajka (nie rozdzielaj białka od żółtek, to niepotrzebne), wlej szklankę mleka i wsyp szklankę mąki. Wymieszaj wszystkie składniki tak, aby ciasto było gęste, ale płynne, oraz pozbawione grudek. Mąka pszenna pełnoziarnista jest zdrowszym zamiennikiem zwykłej mąki. Zawiera błonnik, który pęcznieje w żołądku i daje poczucie sytości na długo po zjedzeniu już dwóch naleśników. W wersji zwykłej, z mąki niepełnoziarnistej, uczycie sytości pojawiłoby się po 3-4 naleśnikach i prędko by zniknęło.
Naleśnikowa sztuczka
Są dwie szkoły robienia naleśników - jedna z nich przewiduje, że ciasto wylewa się na posmarowaną tłuszczem - w tym przypadku olejem rzepakowym - patelnię. Można nieco uprościć całą procedurę, dodając olej bezpośrednio do ciasta. Wówczas nie musimy wycierać i smarować od nowa tłuszczem patelni przed każdym kolejnym wylaniem ciasta. Nic nam się także nie przyklei.
Wnętrze i mus
Świetnym wypełnieniem naleśników jest ser biały z rodzynkami, które należy uprzednio namoczyć we wrzątku. Dzięki temu będą miękkie. Osoby będące na diecie często popełniają błąd, wybierając wersję chudą. Tymczasem biały ser twarogowy zawiera witaminy A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. W odtłuszczonym produkcie nie znajdziemy żadnej z nich.
Ser wymieszaj z jogurtem naturalnym zamiast ze śmietaną. Jogurt zawiera wapń, który przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha i jest o wiele mniej kaloryczny.
Równie proste jest przygotowanie musu jabłkowego. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę owoc, a następnie wrzuć go do rondelka z niewielką ilością wody. Podduś, aż jabłko zmięknie dodając do smaku odrobinę cynamonu.
Autor: stella/kka / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active