Wakacje to czas, w którym wzrasta liczba zatruć pokarmowych, zakażeń związanych z kontaktem ze zwierzętami oraz przypadków zakażeń chorobami przenoszonymi drogą płciową. Jadąc na letni odpoczynek pamiętajmy o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny. Oszczędzi nam to wielu problemów.
Do najczęstszych chorób, których występowanie nasila się latem, należy salmonelloza. Zakażenie może przybierać różne postacie kliniczne w zależności od właściwości zarazka i dawki zakażającej oraz stanu odporności człowieka. U zdrowych osób zakażenie małą dawką może przebiegać bezobjawowo.
Zwykle objawy to kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Znacznie cięższy przebieg obserwuje się u dzieci i osób w podeszłym wieku, a także z obniżoną odpornością. Inną chorobą, występującą głównie u dzieci, jest jersinioza. Najczęstsze objawy to gorączka, bóle brzucha i biegunka. Mogą trwać od 1 do 3 tygodni lub dłużej. U starszych dzieci i osób dorosłych objawy choroby są często mylone z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Do zakażenia może dochodzić na skutek spożycia skażonej żywności, mleka i wody, poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami i zakażonymi ludźmi. Groźna jest także bąblowica, powodowana przez larwy gatunku tasiemca. Źródłem zarażenia w warunkach polskich są psy i lisy rozsiewające jaja tasiemca.
Myj ręce i owoce, uważaj na mięso
By uchronić się przed chorobami, wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad higieny.
Nie należy spożywać żywności przechowywanej w niewłaściwych warunkach termicznych. - Chodzi na przykład o surowe, półsurowe mięso, jak tzw. tatar, produkty na bazie surowych jaj, jak krem w ciastach, produkty mleczne, jak bita śmietana. Niewskazane jest również picie surowego mleka lub wody wątpliwej jakości, z nieznanego źródła - ostrzega Jan Bodnar, rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
- Trzeba myć ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania, przed każdym posiłkiem, każdorazowo po wyjściu z toalety - kontynuuje rzecznik. Powinno się także je myć po kontakcie ze zwierzętami.
Kuchnia w której przygotowane sa posiłki nie tylko ma być czysta, ale również powinno się ją chronić przed owadami i innymi zwierzętami. - Podczas przygotowywania powinniśmy oddzielać surowe mięso, drób od gotowej do spożycia żywności - dodaje Bodnar.
Należy przed spożyciem dokładnie myć owoce, także te leśne. Często nie chce nam się dokładnie umyć niewielkich owoców jagód czy malin. A nisko rosnące owoce leśne mogą być zanieczyszczone odchodami lisa, które mogą wywołać zakażenie bąblowicą.
Lato czasem kleszczy
Bliski kontakt z przyrodą sprzyja chorobom przenoszonym przez kleszcze. Warto więc zabezpieczyć się w środki odstraszające kleszcze, a udając się do lasu, pamiętać o zabezpieczeniu skóry rąk i nóg. Po powrocie z lasu należy dokładnie obejrzeć całe ciało, aby mieć pewność, że jest wolne od kleszczy. Kleszcza trzeba jak najszybciej usunąć. W przypadku jakichkolwiek problemów z jego usunięciem, trzeba zgłosić się do lekarza.
Autor: usa/ms / Źródło: PAP