Koktajle owocowo-warzywne są doskonałym urozmaiceniem zbilansowanej diety. Nie tylko dostarczają nam wielu cennych składników mineralnych i witamin, ale sprawiają też, że odczuwamy przypływ energii i poprawia nam się humor. Przekonaj się, dlaczego należy pić koktajle.
Są kolorowe, pyszne i zdrowe. Pomagają w łatwy sposób schudnąć i nawodnić organizm. Ale to nie są ich jedyne zalety. Dlaczego picie koktajli owocowo-warzywnych jest dla nas ważne?
Dostarczają składników odżywczych
Ze względu na właściwości warzyw i owoców, koktajle zrobione z nich także są źródłem wielu witamin, przeciwutleniaczy i fitoskładników.
Przeciwutleniacze to głównie naturalne substancje roślinne, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek organizmu.
Fitoskładniki, w przeciwieństwie do pozostałych składników odżywczych (takich jak białka, tłuszcze, witaminy i minerały), nie są niezbędnym elementem diety. Wspomagają one jednak zdrowie, a przez to, że są zawarte w owocach i warzywach, dzięki koktajlom także możemy dostarczyć ich porcję naszemu organizmowi. Do fitoskładników należą m.in. karotenoidy, flawonoidy i fenole. Najwięcej znajduje się ich w owocach i warzywach w kolorze zielonym lub fioletowym.
Zawierają błonnik
Błonnik ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Korzystnie wpływ na organizm, przyczyniające się m.in. do: mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, czy spowolnienia rozkładu węglowodanów i obniżenia stężenia glukozy we krwi. Dodatkowo błonnik zmniejsza uczucie głodu i przyczynia się do rozwoju korzystnych bakterii w jelitach. Błonnik występuje przede wszystkim w miąższu produktów roślinnych. Jednak skórka owoców i warzyw także jest w niego bogata. Dokładnie zawiera pektyny, znajdujące się w błonniku.
Nawadniają
Dzięki wodzie zawartej w owocach, koktajle zapewniają nam odpowiednie nawodnienie organizmu. Niektórzy nie lubią pić samej wody, a przez to, do takich napojów często ją dodajemy, w ten sposób możemy nieco oszukać nasz organizm i zapewnić mu dodatkową porcję płynu.
Wspomagają odchudzanie
Koktajle są niezastąpione w dietach odchudzających. Dzięki zawartości błonnika, pomagają zrzucić zbędne kilogramy, dostarczając przy tym wielu składników odżywczych. Taki napój może być doskonały na śniadanie lub kolację. Jest pyszny, a do tego zdrowy. To właśnie dzięki temu koktajle są też doskonałym urozmaiceniem zbilansowanej diety.
Neutralizują toksyny
Jedzenie owoców i warzyw oraz picie zrobionych z nich koktajli nie tylko pomaga nam uzyskać idealną sylwetkę, ale także pozbyć się toksyn z organizmu. Najlepsze działanie mają sezonowe warzywa, takie jak buraki, seler, czy marchew. Najlepiej jeść je na surowo, bo gotowanie zabija witaminy i enzymy, które pomagają neutralizować toksyny w naturalny sposób.
Dodatkowo po wypiciu kolorowego koktajlu odczuwamy przypływ energii i poprawia nam się humor. Jest to ważne, szczególnie w trakcie jesieni i zimy, kiedy często zdarza się, że jesteśmy senni, mniej skoncentrowani i mamy gorsze samopoczucie.
Polecamy koktajl ze szpinakiem, natką pietruszki i pomarańczą. Żeby go zrobić, potrzebne będą:
- 1 pomarańcza,
- 3 garści umytego szpinaku,
- Kilka gałązek natki pietruszki,
- Kawałek imbiru (około 4 cm),
- 250 ml wody.
Należy obrać i pokroić pomarańczę lub wycisnąć z niej sok. Umyć szpinak i natkę pietruszki. Obrać imbir i pokroić na plasterki. Wszystko razem zmiksować, dolać wody i wymieszać.
Owoce i warzywa można w koktajlach łączyć dowolnie. Warto też wypróbować przepis Sebastiana Wilczka, kucharza z FOOD LAB STUDIO. Do jarmużu dodaje on banana i kiwi.
Autor: zupi/rp / Źródło: X-NEWS, TVN Meteo Active, wikipedia