W najnowszym odcinku programu "Menu z pudełka" władzę w kuchni przejmuje Joseph Seeletso, absolwent prestiżowej Westminster Kingswat Collage w Londynie, który rozpieszczał podniebienia Billa Gatesa, Michaela Jacksona i króla Szwecji.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Wbrew pozorom przygotowywanie posiłków w domu, zamiast kupowanie byle czego na mieście, jest nie tylko zdrowsze, ale również o wiele tańsze.
Ale co można by do lunch-boxa włożyć?
Zdaniem Josepha Seeletso doskonałym wypełnieniem pudełek do pracy będzie: kasza gryczana z konfiturą z cebuli i śliwek, pieczony bakłażan z salsą pomidorową oraz dorsz pieczony z jabłkiem i kokosowym szpinakiem.
Przygotowanie:
Bakłażana przekrój na pół, ponacinaj wzdłuż i posól go, aby stracił specyficzną goryczkę. Obierz czosnek i zmiażdż go, a następnie pokrój na drobną kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wytrzyj warzywo z soli, a czosnek powciskaj w nakrojonego bakłażana. Połóż na nim gałązki tymianku, skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na około 30 minut. Podczas gdy będzie się piekł, przygotuj salsę. Pokrój pomidora na cztery, odcinając od skórki miąższ, a kawałki ze skórką pokrój w kostkę. Przerzuć je do miseczki, dodaj kolendrę i uprażone pestki słonecznika, oliwę z oliwek i posól oraz popieprz do smaku. Gdy bakłażan się upiecze, przełóż go do pudełka i nałóż przygotowaną sałatkę.
W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną, zalewając ją w rondelku najpierw oliwą, a następnie gorącą wodą.
Gdy kasza będzie się gotowała, przygotuj konfiturę; przekrój śliwki, pozbądź się pestek a 3 rodzaje cebul - szalotkę, czerwoną i zwykłą białą - pokrój w drobne tak zwane piórka. Suszoną morelę pokrój w paseczki. Cebulę wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodając po chwili morelę i śliwki oraz syrop malinowy. Gdy składniki będą miękkie przełóż kaszę do pudełka i przystrój przygotowaną konfiturą.
Przygotowany filet z dorsza poporcjuj, umieść w naczyniu żaroodpornym, jabłko pokrój na kawałki i przysyp nim rybę. Dodaj świeżą miętę i skrop danie oliwą z oliwek, posól i wymieszaj, aby przyprawy i oliwa "otuliły" rybę.
Liście szpinaku wrzuć do rondelka, posól, dodaj cynamonu i zalej mlekiem kokosowym. Wszystko duś przez chwilę. W moździerzu utłucz jałowiec i dodaj do ryby. Danie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 8-12 minut, w zależności od grubości ryby. Podawaj razem, szpinak z rybą i dodatkami.
Smacznego!
Autor: stella/mab / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active