Amerykańscy naukowcy ustalili, dlaczego regularne spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa jest szkodliwe. Winne są reakcje chemiczne, które zachodzą w naszych jelitach.
Mięso czerwone samo w sobie nie jest oczywiście zabójcze dla człowieka. Zalecane jest jednak, by nie spożywać więcej niż 70 gramów dziennie.
Co za dużo, to niezdrowo
Powód? Jak dowiedli naukowcy, L-karnityna, zawarta w czerwonym mięsie, jest niszczona w naszych jelitach przez bakterie i przetwarzana w szkodliwy gaz, który przyczynia się do powstawania złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych. Efektem tego są poważne choroby serca, nierzadko śmierć.
Badania jednoznacznie wykazały, że im mniej mięsa, tym lepiej. Mimo że jesteśmy jako gatunek przystosowani do jego trawienia, nie powinniśmy codziennie spożywać dużych ilości.
W zdrowej, zbilansowanej diecie czerwone mięso nie jest niebezpieczne
Zdrowa, zblinasowana dieta powinna się składać z różnych składników, m. in. czerwonego mięsa. Więc zamiast wpadać w panikę, warto przemyśleć swój codzienny jadłospis i dobrać odpowiednie proporcje wszystkich elementów. Warzywa, owoce, mięsa - wszystko w granicach rozsądku. Musimy pamiętać, że tylko wtedy dostarczymy swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Ich odpowiedni poziom sprawi, że będziemy zdolni do przyswajania potrzebnych rzeczy, i pozbywania się z organizmu toksyn, co pozwoli nam się cieszyć dobrą kondycją i zdrowiem przez długie lata.
Autor: mb//bgr / Źródło: BBC News
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu