Hamburgery z gołębi i żuki w sosie barbecue

Kolejki chętnych ustawiły się w samym sercu Londynu, by skosztować zaskakujących przysmaków serwowanych przez nowo otwartą restaurację. Chętni mogli spróbować m.in. hamburgerów z gołębi, a także żuków w sosie barbecue.

W samym centrum Londynu, nieopodal katedry św. Pawła, znajduje się lokal, którego menu jest bardzo nietypowe. Znajdują się w nim m.in. pieczone skorpiony, żuki w sosie barbecue czy hamburgery z gołębi. W Pestaurant, bo tak nazywa się restauracja, można zjeść także coś na słodko, np. koniki polne w czekoladzie.

"Były chrupiące"

W czwartek pracownicy Pestaurant zachęcali londyńczyków do wypróbowania, całkowicie za darmo, niektórych pozycji z menu.

- Próbowałem mącznika młynarka (gatunek chrząszcza - przyp. red.), a także robaków. Były chrupiące. Chrząszcze były smaczniejsze, ale chyba dlatego, że je czymś doprawiono - opowiadał Justin Marsden, który miał okazję kosztować owadów.

Mogą być składnikiem każdej diety

Restauratorzy zorganizowali poczęstunek, by przekonać Anglików do nowych specjałów. Zaznaczali przy tym, że dania z insektów są bardzo odżywcze, zdrowe i niskokaloryczne, dzięki czemu mogą stanowić ważny element każdej diety.

Autor: map//tka / Źródło: Reuters TV

Czytaj także: