Dla mężczyzn bojących się, że z wiekiem będą mieli problemy w sypialni, naukowcy mają smaczne pocieszenie. Wystarczy, żeby w tygodniu spożywali więcej jagód, truskawek, jeżyn lub owoców cytrusowych.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
W życiu mężczyzny jednym z najbardziej stresujących momentów jest sytuacja, w której orientuje się, że ma problemy z erekcją. Ale według naukowców jest szansa, aby znacząco zredukować ryzyko wystąpienia takiego problemu.
Smaczne rozwiązanie
Wystarczy wzbogacić swoją dietę o produkty bogate we flawonoidy, czyli o jagody, jeżyny, truskawki czy owoce cytrusowe. Ich regularna obecność w jadłospisie spowoduje, że u mężczyzny w średnim wieku ryzyko problemów z erekcją spadnie o ponad 1/5.
Do takich wniosków doszła grupa badaczy z brytyjskiego Uniwersytetu Wschodniej Anglii, kierowana przez współpracującą z uczelnią prof. Aedin Cassidy i jej kolegów z Harvardu. Badanie zostało opublikowane na łamach magazynu "The American Journal of Clinical Nutrition".
Duży wstydliwy kłopot
Szacuje się, że w samych tylko Stanach Zjednoczonych około 30 mln. mężczyzn ma problem ze wzwodem - są albo niezdolni do osiągnięcia albo do utrzymania erekcji na tyle długo, aby doszło do stosunku. Ryzyko wystąpienia rośnie po przekroczeniu przez mężczyznę 60. roku życia. Jednakże według statystyk problem zgłasza nawet 12 proc. mężczyzn poniżej 60-tki.
Skuteczne rozwiązanie
Według wcześniejszych badań rozwiązaniem mogą być regularne ćwiczenia, redukujące tego typu problemy. Jednakże badania przeprowadzone przez zespół prof. Cassidy dowiódł, że ich metoda jest równie skuteczna, co 5 godzin szybkiego, intensywnego marszu tygodniowo.
- Wiemy, że spożycie niektórych produktów bogatych w flawonoidy, może zredukować ryzyko wystąpienia takich chorób jak cukrzyca czy problemy z krążeniem - zaznaczyła prof. Cassidy. - Nasze badanie skupiło się na konkretnej zależności, pomiędzy spożyciem flawonoidów a zaburzeniami erekcji, problemem z jakim boryka się ponad połowa mężczyzn w średnim i bardzo dojrzałym wieku - podkreśliła. Ich propozycja - większe spożycie wymienionych owoców i aktywność fizyczna - poskutkowała zmniejszeniem ryzyka o 21 proc.
Dziesiątki tysięcy odpowiedzi
Badacze dowiedli słuszności swojej teorii badając ponad 50 tys. mężczyzn w wieku średnim. Dane pozyskiwano bezpośrednio od ankietowanych, pytając o to, czy są zdolni do osiągnięcia wzwodu i utrzymania go na tyle długo, aby doszło do stosunku. Informacje o żywieniu zbierano natomiast co 4 lata od 1986 roku. Ponad 1/3 ankietowanych przyznała, że mają problemy natury intymnej.
Dzięki tym informacjom badacze ustalili, że mężczyźni, którzy spożywali pokarmy bogate w antocyjany, flawony i flawonoidy, mieli mniejsze problemy z erekcją aniżeli ich równolatkowie unikający produktów tego typu.
Ponadto ustalono, że mężczyźni, którzy w ogóle spożywali więcej owoców, obniżali ryzyko wystąpienia problemów z erekcją o 14 proc. względem mężczyzn, którzy owoców jedli niewiele.
Kilka porcji na tydzień
- Mówimy o kilku porcjach w skali tygodnia - zaznaczyła prof. Cassidy podkreślając, że mężczyźni, którzy dietę stosowali razem z ćwiczeniami, redukowali ryzyko o 21 proc. w porównaniu z mężczyznami niewiele się ruszającymi i niespożywającymi znaczących ilości tego typu produktów. Wyniki pozostały niezmienne nawet po uwzględnieniu takich czynników zakłócających, jak waga, spożycie kawy i palenie papierosów.
A ponieważ zima wciąż trwa, podobnie jak sezon na choroby, przypominamy co warto jeść, by nie chorować.
Autor: stella/jap / Źródło: medicalnewstoday.com
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock