Jesień coraz bliżej. Powinniśmy przygotować swój organizm na chłodniejszy czas. Aby to zrobić, warto postawić na odżywianie sezonowe i korzystać z dobrodziejstw rodzimych warzyw i owoców. Sprawdźcie, na jakie przysmaki jest teraz najlepszy czas.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Kapusta
Kapusta jest zapychająca i po jej zjedzeniu mamy uczucie, że jest nam ciężko na żołądku. Mimo to jesienią warto ją jeść, ponieważ wzmacnia odporność. Ponadto zapobiega anemii i obrzękom. Warto dodać, że zapewnia również piękne włosy i paznokcie, o które musimy dbać, gdy na dworze robi się coraz zimniej.
Brokuły
Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków.
Dynia
Jesienią w kuchni króluje dynia. Na słodko w deserach czy na słono pod postacią zupy, Polacy chętnie spożywają te warzywo. Słodkie muffiny, serniki i wytrawne zupy, kotlety i placki z dyni nie są obce kucharkom. Warzywo to jest bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza cynk. Dynia jest dobra dla tych, którzy są na diecie, ponieważ jest niskokaloryczna.
Bakłażan
Bakłażan to dobry dodatek do dania głównego i sałatek. Jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs. Jednak z diety powinni ją wyeliminować ludzie mający problem z nerkami i układem pokarmowym. Warto dodać, że fioletowa skórka bakłażana działa antyrakowo.
Cukinia
Możemy ją jeść na surowo, smażyć lub piec. Cukinia, przez to, że jest lekkostrawna, ma wysoką wartość dietetyczną. Każde poddane obróbce termicznej warzywo traci składniki odżywcze, dlatego cukinię warto jeść na surowo. Nie trzeba jej obierać ze skórki, wystarczy umyć i pokroić.
Fasola
Fasola stoi na czele najbardziej wartościowych produktów, które wydaje ziemia. Zawiera wiele substancji odżywczych takich jak potas, wapń i fosfor. Fasola ma również lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych.
Jesienią warto sięgnąć również po botwinkę a także dania z cebulą i czosnkiem, który zwiększy naszą odporność, o którą powinniśmy szczególnie zadbać, gdy robi się coraz chłodniej.
Jakie owoce?
Postaw na owoce, które zbiera się pod koniec lata. Wtedy najlepiej jest jeść jabłka, śliwki, gruszki i winogrona. Odmian jabłek jest bardzo dużo, dlatego każdy znajdzie odpowiedni smak dla siebie. Kwaśne, soczyste, słodkie, twarde, miękkie - do wyboru do koloru. Zobacz, jakie korzyści płyną z jedzenia jabłek. Śliwki są znakomite na problemy trawienne, ponieważ przyspieszają przemianę materii. Jesienią często sięgamy po winogrono, jednak należy pamiętać, że jest ono stosunkowo kalorycznym owocem.
Autor: AD/rp / Źródło: STORYFUL/x-news, tvnmeteo.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock