Co jeść, żeby się opalić?

Opalanie możemy przyspieszyć dietą
Co jeść, żeby się opalić?
Każdy z nas latem marzy o pięknej opaleniźnie. Dietetyk "Studia Active" Aneta Łańcuchowska podpowiada, jakie produkty spożywać, żeby ładnie się opalić.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

- Prowitaminy i witaminy z gupy A odpowiadają za ładny, oliwkowy wygląd skóry - mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska.

Znajdziemy je w warzywach i owocach, które mają żółty, pomarańczowy i czerwony kolor. Jedzmy je regularnie, a po około dwóch tygodniach zobaczymy efekty.

Stawiamy na marchewkę

Najwięcej betakarotenu ma marchewka, a tym samym sok z marchewki. Jeśli zależy nam na ładnym wyglądzie skóry, to codziennie np. na śniadanie pijmy szklankę soku marchewkowego świeżo wyciskanego.

- Nie możemy tego soku pić za dużo, bo po trzech miesiącach systematycznego picia nasza skóra może zrobić się żółta - przestrzega dietetyk.

Walczymy z wolnymi rodnikami

Podczas opalania wytwarzają się w naszej skórze wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia, więc żeby się przed tym zabezpieczyć, powinniśmy naszą dietę wzbogacić w przeciwutleniacze. Takim przeciwutleniaczem jest np. witamina C występująca w dużej ilości w warzywach i owocach.

Nawilżamy

Ładna wakacyjna skóra powinna być nie tylko opalona, ale i nawilżona. Osiągniemy to, pijąc odpowiednią ilość wody (2-3 litry) oraz herbaty ziołowe, owocowe, ewentualnie herbaty zielone, czerwone czy białe.

Nawilżenie i sprężystość zagwarantują nam też dobre tłuszcze. Znajdziemy je w rybach i olejach roślinnych. Dodatkowo pomogą nam wchłonąć betakaroten.

Sałatka na ładny wygląd skóry

Idealną sałatką na ładny wygląd skóry będzie sałatka z marchewki, papryki i ogórka skropiona olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Wrogowie skóry

Negatywnie na naszą skórę wpływają cukry proste. Sprawiają, że szybciej się starzeje. Złe działanie wywierają też nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w słodyczach, fast foodach, słodzonych i gazowanych napojach.

Autor: mar/map / Źródło: TVN Meteo Active

Czytaj także: