Plaża, słońce i ...głód. Po jaką przekąskę sięgnąć w upalne dni, żeby było zdrowo, orzeźwiająco i sycąco? Podpowiada dietetyk magazynu "Pożegnanie z wagą" Aneta Łańcuchowska.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Zanim wrzucimy coś na ząb, pamiętajmy o piciu. - Co pół godziny wypijajmy szklankę wody średnio zmineralizowanej - radzi Aneta Łańcuchowska. Żeby wzbogacić jej smak dodajmy cytrynę, limonkę, świeżą miętę lub bazylię.
Domowy izotonik
W upalne dni warto postawić na izotoniki, ale uwaga, te sklepowe mają sporo cukru. Lepiej zrobić je samemu. Jak? Do litra wody mineralnej dodajemy szklankę soku owocowego i jeden gram soli. Taki izotonik zapobiegnie nadmiernemu ubytkowi składników mineralnych z organizmu.
Co jeść na plaży
Kiedy podczas wypoczynku nad wodą złapie nas głód, zamiast biec po kiełbaskę z grilla, sięgnijmy po owoce i warzywa. Dlaczego? Bo są lekkostrawne i sycące.
- Wybierajmy te owoce, które mają dużo wody np. arbuza - radzi dietetyk. Jeśli mowa o warzywach, to postawmy na te twarde: młodą marchewkę, paprykę czy kalarepę. Nie zepsują się w upale tak szybko jak np. pomidor.
Koktajl zamiast obiadu
kiedy termometry pokazują 30 st. C czy więcej często nie mamy apetytu. Jeść jednak trzeba. - W przeciwnym razie wieczorem, kiedy zrobi się trochę chłodniej, rzucimy się na jedzenie i zjemy trzy razy więcej - mówi ekspert.
Nie trzeba zmuszać się do jedzenia, ale spójrzmy na nie w odmienny sposób. Koktajl potraktujmy jak obiad. Aneta Łańcuchowska proponuje miks jogurtu naturalnego, owoców, płatków owsianych i kostek lodu. Smacznego!
Autor: mar/rp / Źródło: TVN Meteo Active