Zdrowo jeść, ale jednocześnie nie odmawiać sobie słonych przekąsek? To możliwe. Zobacz przepis na zdrowe ciasteczka z czarnuszką, jaki Monika Mrozowska zaprezentowała w magazynie "Studio Active".
Aktorka Monika Mrozowska od 15 lat jest wegetarianką. W internecie prowadzi bloga kulinarnego, na którym dzieli się przepisami na potrawy dla ludzi, którzy nie jedzą mięsa. Dziś prezentuje ciasteczka z czarnuszką.
Do przygotowania ciasteczek z czarnuszką potrzebujemy:
- pół szklanki płatków owsianych - 1/3 szklanki pestek słonecznika - 70 g masła - 70 g parmezanu - 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc. - 2 łyżki czarnuszki - 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej
Jak to zrobić?
Płatki owsiane i pestki słonecznika mielemy w młynku do kawy na drobny proszek. Następnie łączymy je z drobno startym parmezanem, masłem, solą, kwaśną śmietaną i czarnuszką, która działa antybakteryjnie i antywirusowo. Wszystko szybko wyrabiamy (tak, by masło za bardzo się nie rozpuściło), wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy okrągłe ciasteczka. Układamy je na blasze pokrytej pergaminem, wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy na złocistobrązowy kolor.
Autor: kka/map / Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: Studio Active / TVN Meteo Active