Na śniadanie granola z indyjską nutą, a na przedobiadowy głód - trzy różne kasze z bałkanką. Na obiad natomiast doskonale pasować będzie burger jaglany z własnej roboty wegańskim majonezem.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Marysia Przybyszewska miała być fotografem i nawet się w tym kierunku kształciła. Wyszło inaczej - zamiast w studiu robić zdjęcia "utknęła" z radością w kuchni. Współpracuje z magazynem Usta i Pewnego Razu Cafe.
W najnowszym odcinku programu "Menu z pudełka" to ona właśnie obejmie rządy w kuchni. Do lunch-boxu proponuje zapakować granolę przyprawioną indyjską przyprawą chai masala, a na późniejsze pory - trzy kasze i tzw. bałkankę oraz burgera jaglanego z pieczarkami i wegańskim majonezem.
Granola z chai masala
Do przygotowania granoli potrzebujesz ulubionych orzechów, płatków kokosowych, miodu, płatków owsianych oraz przypraw tworzących aromatyczną chai masala.
Rozgrzej miód i olej kokosowy. Posiekaj (lub utrzyj w moździerzu) orzechy, dodając płatki owsiane i wymieszaj je z chai masala oraz szczyptą soli. Wymieszaj je z rozpuszczonym olejem z miodem. Nie dodawaj na tym etapie płatków kokosowych, ponieważ mają inną niż pozostałe składniki temperaturę pieczenia i spaliłyby się.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż nań masę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C. Pod koniec dodaj płatki kokosowe. Gdy ostygnie połam, zapakuj do hermetycznie zamykanego pojemnika lub słoiczka i jedz z tym, co lubisz - jogurtem lub mlekiem.
Trzy kasze z warzywami i bałkanką
Ugotuj kasze w różnych odstępach czasu w tym samym garnku. Warzywa pokrój w paski i podsmaż na oleju. Na drugiej patelni upraż pestki słonecznika i dyni. Przypraw warzywa, kaszę odsącz i dodaj do warzyw. Wymieszaj, dodaj pestki i ser typu bałkańskiego. Danie gotowe.
Burger jaglany z pieczarkami i wegańskim majonezem
Pieczarki oczyść, drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Do miski wrzuć kaszę jaglaną, dorzuć pieczarki, wymieszaj dodając pestki dyni, sos sojowy, imbir i czosnek. Wbij jedno jajko (do zastąpienia olejem) i dodaj zioła. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i kładź na niej uformowane z masy kotlety. Piecz przez 30 minut - przez kwadrans z każdej strony - w temperaturze rzędu 190-200 st. C.
W międzyczasie przygotuj majonez, zastępując jajka mlekiem sojowym. Zacznij tak, jak w przypadku tradycyjnego majonezu, od ubicia jednak nie jajka, a mleka. Powoli dodawaj olej i ocet, aż masa zgęstnieje do konsystencji zwykłego majonezu.
Doskonałym dodatkiem do jaglanych burgerów jest karmelizowana cebula. W tym celu rozgrzej masło i podduś na nim przez chwilę warzywo, dodając do niej odrobinę octu winnego. Na końcu dodaj cukier. Gdy wszystko będzie gotowe pokrój chleb, kładąc na kromkę, poza kotletem, np. porcje szpinaku, plasterek pomidora, kiełki i pozostałe dodatki, "zamykając" całość drugą kromką.
Autor: stella/mab / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active