Boże Narodzenie coraz bliżej, a Ty jesteś na diecie i jak ognia wystrzegasz się słodyczy? Spokojnie - świąteczny okres nie musi być ciężkim testem silnej woli. Aneta Łańcuchowska, dietetyk prowadząca program "Pożegnanie z wagą", ma rozwiązanie w postaci lżejszych wersji typowo świątecznych łakoci.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Do przygotowania zdrowszej i mniej kalorycznej wersji pierniczków świątecznych potrzebujesz:
- mąki pełnoziarnistej, - jajek, - miodu, - orzechów włoskich, - suszonych śliwek, - kakao, - przypraw: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu.
Jak to zrobić
Do miski przesiej mąkę i wrzuć przyprawy oraz kardamon. Wymieszaj sypkie składniki, śliwki drobno posiekaj, zmiażdż w moździerzu orzechy. W oddzielnej misce utrzyj miód z jajkiem i dodaj to do mąki, dolewając 2 łyżki oleju rzepakowego. Wyrób ciasto ręką, zagniatając wszystkie składniki razem. Gdy będzie sprężyste, posyp blat mąką i rozwałkuj je. Później wytnij dowolne kształty i ułóż na blasze. Piecz przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznych, wesołych świąt!
Autor: stella/jap / Źródło: TV Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active