Zdrowsze, lżejsze i pyszniejsze świąteczne pierniczki

Na święta zrób pierniczki w zdrowszej wersji
Zdrowsza wersja świątecznych pierniczków
Źródło: TVN Meteo Active
Boże Narodzenie coraz bliżej, a Ty jesteś na diecie i jak ognia wystrzegasz się słodyczy? Spokojnie - świąteczny okres nie musi być ciężkim testem silnej woli. Aneta Łańcuchowska, dietetyk prowadząca program "Pożegnanie z wagą", ma rozwiązanie w postaci lżejszych wersji typowo świątecznych łakoci.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Do przygotowania zdrowszej i mniej kalorycznej wersji pierniczków świątecznych potrzebujesz:

- mąki pełnoziarnistej,- jajek,- miodu,- orzechów włoskich,- suszonych śliwek,- kakao,- przypraw: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu.

Jak to zrobić

Do miski przesiej mąkę i wrzuć przyprawy oraz kardamon. Wymieszaj sypkie składniki, śliwki drobno posiekaj, zmiażdż w moździerzu orzechy. W oddzielnej misce utrzyj miód z jajkiem i dodaj to do mąki, dolewając 2 łyżki oleju rzepakowego. Wyrób ciasto ręką, zagniatając wszystkie składniki razem. Gdy będzie sprężyste, posyp blat mąką i rozwałkuj je. Później wytnij dowolne kształty i ułóż na blasze. Piecz przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Smacznych, wesołych świąt!

Autor: stella/jap / Źródło: TV Meteo Active

Czytaj także: