Niewiele osób zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości winogron. A jest ich bardzo wiele. Owoce te są bogate w potas, zawierają dużo błonnika i działają korzystnie na serce. Co więcej, ciemne winogrona dzięki zawartych w nich flawonoidach, działają antyrakowo.
Trwa sezon na winogrona. Warto wybrać je jako zdrową przekąskę, tym bardziej, że są pełne wartościowych składników i działają korzystnie na nasz organizm.
Zawierają potas
Są bogate w potas, dzięki czemu regulują gospodarkę wodną organizmu i sprawiają, że nasze nerki funkcjonują prawidłowo. Przez to, że kontrolują ciśnienie krwi, wpływają także korzystnie na serce. Potas jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, a także ma wpływ na naszą koncentrację, ponieważ bierze udział w dotlenianiu mózgu.
Działają antynowotworowo
Winogrona swoje antynowotworowe właściwości w głównej mierze zawdzięczają flawonoidom, które znajdują się w ich pestkach, skórce i szypułkach. Antyrakowe właściwości posiadają także witaminy C i A. Zarówno one, jak i flawonoidy pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników, które m.in. odpowiadają za rozwój nowotworów.
Dodatkowo picie soku z ciemnych winogron zapobiega miażdżycy.
Wspomagają trawienie
Przez wysoką zawartość błonnika, winogrona wspomagają też trawienie, działając łagodząco na zaparcia. Błonnik usprawnia perystaltykę jelit, dzięki czemu procesy przemiany materii przebiegają prawidłowo.
Mają działanie moczopędne
Winogrona odkwaszają także organizm. Za sprawą kwasów organicznych zawartych w miąższu owoce te działają także moczopędnie.
Dodatkowo zamrożone winogrona świetnie sprawdzą się w napoju zastępując kostki lodu
Autor: zupi/jap / Źródło: X-News, wikipedia