Warzywa posiadają wiele wartości odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Warto sięgać szczególnie po te świeże, nieprzetworzone. Przeczytaj, jakie właściwości posiadają jarzyny w danym kolorze.
Warzywa w kolorze zielonym zawierają chlorofil, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń oraz witaminy: B, C, E, K. Wspomagają oczyszczanie organizmu, a także odchudzanie. Wzmacniają też naczynia krwionośne i zapobiegają anemii.
Żółte i pomarańczowe warzywa bogate są w beta karoten i witaminę C. Mają korzystny wpływ na urodę, wzmacniają odporność i oczy, a także zwalczają wolne rodniki.
W warzywach czerwonych znajdują się przeciwutleniacze, likopen i potas. Poprawiają kondycję serca i układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu oraz odmładzają organizm.
Jarzyny w kolorze fioletowym zawierają antocyjany, czyli silne antyoksydanty. Wspomagają działanie układu trawiennego i moczowego.
Warzywa o białym kolorze kryją w sobie allicyny, które są naturalnymi antybiotykami. Wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo.
Autor: AP/map / Źródło: x-news