Potas jest niezbędny dla funkcjonowania naszego organizmu. O przyczynach i skutkach niedoboru tego pierwiastka, a także o właściwej diecie opowiada dietetyk Anna Jelonek.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
- Potas potrafi szybko uciekać z naszego organizmu w zależności od tego, jaki tryb życia prowadzimy - mówi dietetyk Anna Jelonek.
Do spadku poziomu potasu w naszym organizmie przyczynia się:
- aktywność fizyczna, - dieta odchudzająca, - wysoka temperatura powietrza, - środki moczopędne (odwadniające), - stres, - picie dużych ilości kawy, herbaty i alkoholu. Nasze codzienne zapotrzebowanie na potas wynosi 2 3 g, a podczas intensywnego treningu tracimy go aż 4 gramy!
Gdzie go znaleźć
Bardzo wiele produktów zawiera potas. Są to m.in.: - warzywa strączkowe, - ziemniaki, - świeże warzywa liściaste, - owoce świeże i suszone, - naturalne kakao, - kasza, - odpowiednia woda.
Duże znaczenie ma także proces przygotowania jedzenia.
Powinniśmy unikać moczenia warzyw w wodzie, gdyż takie działanie przyczynia się do wypłukiwania potasu. Gotowanie pozbawia warzywa aż 50 procent potasu, natomiast podczas obróbki na parze tracimy tylko 6 procent zawartości tego niezbędnego do życia pierwiastka.
Groźne niedobory
Pierwszymi symptomami niedoboru potasu może być: - zmęczenie - ospałość, - bladość skóry, - niechęć do pracy i do aktywności fizycznej, - skurcze mięśni, drgająca powieka. - Osoby, które zdrowo się odżywiają, nie powinny mieć z tym problemów, gdyż potas występuje w większości produktów - mówi dietetyk. - Poza tym nawadniajmy się - podczas upałów i przy dużej aktywności fizycznej pijmy wysoko mineralizowaną wodę o ile nie mamy problemów z nerkami.
Autor: ab/map / Źródło: TVN Meteo Active