Robi się coraz cieplej, dlatego - szczególnie po wyczerpującym treningu - będziemy potrzebowali orzeźwienia. Jako danie wychładzające, ale i odbudowujące nasze makro- i mikroskładniki po wysiłku, magazyn "M jak mężczyzna" poleca hiszpańską zupę gazpacho, ale w wersji japońskiej.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Składniki potrzebne do przygotowania japońskiego gazpacho:
- pomidory (mogą być z puszki - 500 ml); - 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy - czosnek - sos sojowy - 6 łyżek ryżu, najlepiej brązowego - chilli
Jak to zrobić?
Do przygotowania gazpacho po japońsku potrzebujemy pomidorów - mogą być z puszki. 500 ml wystarczy na dwie porcje zupy. Łączymy je z olejem tłoczonym na zimno np. rzepakowym albo oliwą z oliwek. Wlewamy od 3 do 4 łyżek. Dalej dodajemy dwa ząbki czosnku. Natomiast zamiast soli używamy japońskiego sosu sojowego. Wlewamy dwie łyżeczki. Następnie kroimy i dodajemy paprykę. Całość miksujemy a na koniec dodajemy do 6 łyżek ugotowanego, najlepiej brązowego ryżu. Posypujemy płatkami chili przyspieszającymi metabolizm i słodzimy do smaku ksylitolem. Smacznego!
Autor: mar/kka / Źródło: TVN Meteo Active