Kucharz z FOOD LAB STUDIO i Plac Barcelona Sebastian Wilczek zachęca do szparagów. Te jednak są niezwykle, bo w towarzystwie 6-cio minutowego jajka, salsy z pomidorów i natki pietruszki.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Takie śniadanie musi być pyszne. Sebastian Wilczek pokaże również, że nie jest aż tak trudne do przygotowania jak nam się wydaje.
Będziesz potrzebować:
- szparagów, - jajka, - limonki, - pomidorów, - cebuli szalotki, - natki pietruszki, - oliwy z oliwek, - chleba, - soli.
Przygotowanie
Obierz szparagi i usuń ich twardą część poprzez złamanie ich w odpowiednim miejscu. Zagotuj wodę, posól ją lekko i wrzuć szparagi na około dwie minuty.
Teraz możesz zająć się przygotowaniem salsy. Na początek pokrój pomidora w kostkę o wymiarach pół na pół centymetra, usuwając z niego skórkę i gniazdo nasienne. Następnie posiekaj drobno cebulę oraz natkę pietruszki. Wszystko włóż do miseczki, dodaj jeszcze trochę skórki limonki, sok z jej ćwiartki, dwie łyżki oliwy z oliwek i całość wymieszaj. Salsę dopraw solą i pieprzem.
Jajko gotuj przez sześć minut. W tym czasie pokrój chleb w cienkie plastry. Na patelnię wlej oliwę i połóż kromki chleba. Poczekaj aż się zarumienią z obu stron, w tym czasie możesz wyjąć ugotowane już jajko. Grzanki pokrój w mniejsze kawałki, ułóż je na szparagach. To samo zrób z obranym jajkiem i salsą. Smacznego!
Autor: stella/mk / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active