Choć niewiele osób o tym wie, owoce morza są bardzo proste w przygotowaniu i szybko się gotują. Jednak najważniejsze jest w nich to, że posiadają wiele dobroczynnych właściwości.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Owoce morza coraz częściej pojawiają na naszych stołach. Mimo oryginalnego smaku, mają też dużo wartości odżywczych.
Kwasy omega-3
Obecne w owocach morza tłuszcze nienasycone omega-3 działają zbawiennie na układ krążenia. Pomagają m.in. w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego. Spożywanie kwasów tłuszczowych wiąże się z obniżeniem poziomu trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zawału.
Zapobiegają miażdżycy
Owoce morza obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiegają rozwojowi miażdżycy. To choroba, która polega na odkładaniu się w tętnicach cholesterolu i innych lipidów, w wyniku czego dochodzi do ich wapnienia.
Wartości odżywcze
Zawierają wiele minerałów, np. wapń, żelazo, cynk, magnez, fluor i jod. Są też bogatym źródłem wysokowartościowego białka i źródłem witamin z grupy B.
Wspomagają pamięć
Dzięki zawartości cynku, magnezu i fosforu owoce morza korzystnie wpływają na pamięć. Spowalniają także rozwój choroby Alzheimera.
Afrodyzjak
Owoce morza, zwłaszcza ostrygi, cieszą się opinią doskonałego afrodyzjaku. Wszystko przez to, że są najbogatszym w diecie naturalnym źródłem cynku, który m.in. zwiększa libido.
Autor: zupi/jap / Źródło: X-News, wikipedia