Całkowita konsumpcja cukru ciągle rośnie.
Z danych GUS wynika, że w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie. Oznacza to, że w ciągu 10 lat średnie spożycie cukru w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, spadło o pół kilograma, czyli o jedną trzecią - informuje analityk.
Słodkie życie na wsi
Mimo mniejszych zakupów cukru w czystej postaci, jego całkowita konsumpcja rośnie, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych - zwraca uwagę analityk rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski. Więcej cukru spożywa się w gospodarstwach wiejskich niż miejskich.
W 2016 roku konsumpcja cukru w gospodarstwach wiejskich spożywano o dwie trzecie więcej cukru niż w pozostałych gospodarstwach. Spożycie cukru pozostaje powyżej przeciętnej w gospodarstwach emerytów i rencistów – 16,7 kg rocznie na osobę wobec 12,1 kg w gospodarstwa domowych ogółem – wskazuje Paweł Wyrzykowski.
Co ciekawe, najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność.
Ekspert wskazał, że nie obserwuje się wyraźnej zależności między poziomem dochodów gospodarstw domowych a poziomem spożycia cukru. Jedynie w grupie 20 proc. gospodarstw o najwyższych dochodach poziom spożycia cukru był o 11 proc. mniejszy od średniej.
Mniej słodzimy, ale więcej konsumujemy
Zdaniem Wyrzykowskiego, spadek poziomu spożycia cukru w gospodarstwach domowych to efekt zmieniającego się stylu życia. Ponadto zmiany wielkości konsumpcji cukru skorelowane są w pewnym stopniu ze zmianami spożycia mąki. Oprócz tego, że słodzimy mniej, pieczemy też mniej ciast czy przyrządzamy mniej konfitur.
Mimo mniejszej konsumpcji cukru w czystej postaci, jego całkowite spożycie rośnie. W 2016 roku wyniosło średnio 42,3 kg na mieszkańca rocznie, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 roku i o 10 proc. więcej niż średnio w latach 2005-2007. Dane te dowodzą, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych - podkreśla ekspert.
Coraz taniej
Zniesienie limitów produkcji cukru, które nastąpi 1 października, może wpłynąć w najbliższych miesiącach na obniżki cen cukru na półkach sklepowych. Według GUS w sierpniu 2017 roku za kilogram cukru białego płaciliśmy średnio 3,07 zł, czyli o 1,9 proc. mniej niż w lipcu br. i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu 2016 roku.
Zdaniem analityków z BGŻ BNP Paribas można spodziewać się, że cukier na rynku unijnym relatywnie potanieje wobec innych substancji słodzących wykorzystywanych przy produkcji żywności i bilansowe spożycie cukru białego w Polsce wzrośnie.
Tu dowiesz się więcej o cukrze:
Autor: sj/map / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock