Okazuje się, że ludzie jedzący więcej soli rzadziej skarżą się na bóle głowy. Uważa się również, że główną przyczyną migreny jest brak sodu w organizmie. To pierwszy dowód, na to że sól może mieć wpływ na nasze samopoczucie.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Czy spożywanie większej ilości soli może uchronić nas przed migreną? Wyniki badań są w tym przypadku sprzeczne z intuicją. Mogłoby się wydawać, że o wiele łatwiej tracimy potas, a sód zaś znajdujemy we wszelkich przetworzonych produktach, w tym soli.
Czym jest migrena?
Migrena od zwykłego bólu głowy różni się tym, że towarzyszą jej inne objawy takie jak zaburzenia widzenia, światłowstręt, wrażliwość na dźwięk i zapach, nudności, a nawet wymioty. Nie znamy dokładnej przyczyny tego stanu. Może to być stres, niedobór snu, nadmierna ilość alkoholu, czy zmiany hormonalne. Uważa się również, że główną przyczyną migreny jest brak sodu w organizmie.
Migrena, a niedobór sodu
Badania przeprowadzone w grupie 8819 osób dorosłych, zespół naukowców odkrył zależność pomiędzy ich dietą a samopoczuciem. Osoby, których dieta obfitowała w produkty takie jak mięso, ser, chleb, a także sól kuchenna, o wiele rzadziej cierpiały na silne bóle głowy i migreny. Michael Harrington, z instytutu w Pasadenie, w Kalifornii, mówi, że sam był zaskoczony wynikami, bowiem były one dalekie od oczekiwanych. Sposób w jaki brak sodu miałby hamować i zapobiegać migrenie jest zastanawiający. Swietłana Blitshteyn, która zajmuje się leczeniem i badaniem zaburzeń układu nerwowego na Uniwersytecie w w Buffalo w Nowym Jorku, również zaobserwowała, że wśród jej pacjentów, którzy często skarżą się na migrenę, jej objawy przechodzą gdy zaczną spożywać więcej soli.
Racjonalne odżywianie
Biorąc jednak pod uwagę, że za duża ilość soli w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu, naukowcy ostrzegają, że potrzebujemy więcej argumentów, zanim drastycznie zmienimy swoją dietę. Najlepiej jest mądrze się odżywiać i jeść regularnie, a w przypadku migreny wypić łatwy do przygotowania napój, który od razu przyniesie nam ulgę i postawi na nogi.
Przepis na ulgę podczas migreny
Składniki: -szklanka wody -sok z jednej cytryny - 1 łyżeczka soli himalajskiej
Wszystkie składniki zamieszać i wypić.
Badania potwierdziły, że sól himalajska, jest najbardziej bogata we wszystkie minerały, pierwiastki i elektrolity, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka i są w stanie wyleczyć nie tylko z bólu głowy. Wzmocni ona nasz system immunologiczny, doda energii i przywróci równowagę zasadową organizmu.
Zobacz co o soli mówią dietetycy.
Autor: agr/rp / Źródło: newscientist.com