Chcesz upewnić się, że nie jesz na śniadanie niskiej jakości płatków z mnóstwem cukru i konserwantów? To całkiem proste: zrób sam zdrowe danie według przepisu dietetyczki prowadzącej program "Pożegnanie z wagą", Anety Łańcuchowskiej.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Wiele osób wybiera na śniadanie owsiankę albo płatki z jogurtem, mlekiem czy z napojem kokosowym ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Ale nasze ulubione płatki, nawet jeżeli opisane przez producenta jako zdrowe, dietetyczne, niskokaloryczne czy "fit", nie zawsze takie są.
Aby mieć pewność, że to, co zjadamy na najważniejszy posiłek w ciągu dnia jest w 100 proc. zdrowe i pozbawione zbędnego cukru, najlepiej przygotować własną granolę.
W tym celu potrzebujemy:
- płatków owsianych, - ulubionych bakalii (np.: migdałów, rodzynek, orzechów laskowych, pestek słonecznika) - kakao, - miodu, - syropu klonowego, - wiórków kokosowych.
Co w tym dobrego
Wszystkie wymienione produkty są kopalnią zdrowych składników, zarówno witamin, jak i minerałów. Podobnie dodatki smakowe - wiórki kokosowe i kakao. Te pierwsze są źródłem błonnika, którego w 100 g jest aż 23 g. Kakao z kolei dostarcza magnezu, wapnia, chromu, żelaza, cynku i poprawia samopoczucie oraz koncentrację, redukując stres i wrażenie wyczerpania.
Jak to zrobić?
Przygotowanie jest banalnie proste: wystarczy wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać. Masę należy następnie wyłożyć na folię lub papier do pieczenia położony na blachę i piec w temp. 175 st. C przez 25 minut. Po ostudzeniu należy granolę pokruszyć i przetrzymywać w szczelnym słoiku.
Autor: stella/jor / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active