Chyba każdy zna kluski leniwe, podawane z masłem i cukrem czy bułką tartą. Jednak ich "tradycyjna" wersja to zwykle kaloryczna bomba. Dlatego Aneta Łańcuchowska, prowadząca program "Pożegnanie z wagą", podpowiada, jak z tej banalnej potrawy uczynić zdrowy, względnie niskokaloryczny i wyrafinowany obiad.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE? SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW!
Wykonanie klusek leniwych według pomysłu Anety Łańcuchowskiej, prowadzącej program "Pożegnanie z wagą" nie różni się zbyt od "tradycyjnego". Aby zrobić ciasto, potrzebujesz jajka, kostki chudego twarogu i mąki pełnoziarnistej, zaś na mus - uduszonych gruszek i odrobiny miodu.
Banalne, proste i pyszne
Ciasto robi się jak każde inne - łączy składniki (twaróg, jajko i mąkę) ze sobą, zagniatając w misce. Gdy składniki się połączą zroluj je w wałeczki i pokrój na trapezy a następnie wrzuć do gotującej się wody. Gdy zaczną wypływać na powierzchnię wiedz, że są już gotowe.
Niezbyt długo zajmie Ci przygotowanie musu z gruszek, które zawierają bardzo dużo obniżającego ciśnienie krwi potasu (116 mg na 100 g) i jodu, niezwykle cennego składnika mineralnego dla osób mających problemy z tarczycą. Wystarczy je poddusić w garnku i zblendować, dodając naturalny pszczeli miód, znany ze swoich cennych właściwości.
Gotowe kluski należy przełożyć na talerz i udekorować każdą z osobna odrobiną serka ricotta i musem z gruszek.
Smacznego!
Autor: stella/map / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active