Od zawsze wiadomo, że dieta śródziemnomorska jest zarówno smaczna, jak i zdrowa. Teraz okazuje się także, że nie tylko przyczynia się ona do zgrabnej sylwetki, ale także wydłuża średnią długość życia.
W skład diety śródziemnomorskiej wchodzą m.in. ryby, orzechy, warzywa, oliwa z oliwek i czerwone wino. Z najnowszych badań wynika, że stosowanie jej sprawia, że może wydłużyć się pewna część DNA, zwana telomerami, która zapobiega starzeniu się.
Dieta cud
Telomery to fragmenty chromosomów, znajdujące się na ich końcach. Często porównywane są do końcówek sznurowadeł. Ich długość jest wyznacznikiem starzenia się skóry. Z czasem stają się coraz krótsze, a jak się okazuje, dieta śródziemnomorska sprawia, że pozostają w stanie nienaruszonym.
W badaniach długoterminowych brało udział prawie 5 tys. osób. Te z nich, które stosowały dietę śródziemnomorską, miały dłuższe telomery, co można przełożyć na wydłużenie życia o 4,5 roku.
Dieta ta zmniejsza także ryzyko chorób serca, zachorowalności na raka, demencji i Alzheimera.
Często słyszymy o wielu popularnych dietach i nieraz sami je stosujemy. Dietetyk Aneta Łańcuchowska obala mity o znanych sposobach żywienia.
Autor: zupi/jap / Źródło: abc7.com, tvnmeteo.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock