Suszone owoce zawierają wiele witamin i minerałów oraz naturalny cukier. Są bardzo zdrowe, ale niestety też tuczące. Czy warto zatem włączyć je do swojej diety mimo, że mają tak dużą liczbę kalorii?
Porcja suszonych owoców zawiera ponad 300 kalorii i około 65 gramów cukru. Świeży owoc to 60-80 kalorii i około 15 gramów cukru. Ta różnica przeraża Was na tyle, że odechciewa Wam się sięgać po suszone owoce? Weźcie sobie do serca to, że zawierają większą zawartość błonnika niż świeże. Poza tym są bardzo bogate w najróżniejsze minerały.
Cudowne właściwości
Suszone banany mają na przykład trzy razy więcej magnezu i potasu niż świeże owoce. Mogą być lekarstwem na wrzody żołądka, bowiem sprzyjają ich gojeniu. Rodzynki zawierają resweratrol, który ma działanie przeciwnowotworowe, a ponadto dzięki zawartości cukrów prostych i witamin z grupy B dodają energii i łagodzą rozdrażnienie. Suszone gruszki są bogate w potas, magnez oraz błonnik. Są doskonałym dodatkiem do zakwaszających organizm mięs. Suszone jabłka zawierają natomiast kwercetynę, czyli przeciwutleniacz, który poprawia krążenie krwi i wzmacnia serce.
Co z dietą?
O kaloryczności suszonych owoców już wspominaliśmy. Czy więc powinny je jeść osoby, które chcą zrzucić dodatkowe kilogramy? Suszone owoce z pewnością są wygodną i zdrową przekąską w ciągu dnia, ale łatwo z nimi przesadzić. Lepiej dodawać je jako dodatek do posiłków, np. do owsianki czy jogurtu. Dzięki temu bez żadnych obaw będziemy mogli korzystać z ich dobrodziejstw. Najważniejsze, żebyśmy wybierali te ekologiczne, bez dodatkowej zawartości cukru.
Autor: AP/map / Źródło: x-news
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock