Michał Toczyłowski z FOOD LAB STUDIO i "Grow with culinary" ma kolejną pyszną propozycję na śniadanie. Tym razem to domowej roboty granola ze świeżymi owocami sezonowymi i jogurtem bałkańskim.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Michał Toczyłowski z FOOD LAB STUDIO i "Grow with culinary" wie doskonale, że śniadanie to podstawa dobrego dnia. Dlatego proponuje domowej roboty granolę z jogurtem bałkańskim i świeżymi owocami sezonowymi.
Jak to zrobić?
Do przygotowania domowej granoli potrzebujesz:
- orzechy laskowe, - płatki migdałowe, - pestki słonecznika, - żurawinę suszoną i/lub rodzynki, - płatki owsiane, - miód.
Przygotowanie granoli:
Orzechy laskowe zmiażdż w moździerzu i przesyp do miski. Dosyp do nich płatki migdałowe, pestki słonecznika, żurawinę i/lub rodzynek oraz płatki owsiane. Do całości dolej płynnego miodu.
- Wszystko powinno mieć sypką, ale sklejoną konsystencję - podpowiadał Michał Toczyłowski. Gotową masę wyłóż na papier do pieczenia położony na blasze i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika na około 15-17 minut. W chwili wyjęcia granola powinna mieć złocisty kolor.
Do domowej granoli z jogurtem bałkańskim potrzebujesz... jogurtu bałkańskiego i ulubionych owoców sezonowych, np. truskawek czy gruszki lub też lubianego warzywa, jakim jest rabarbar. Forma krojenia? - Pełna dowolność - stwierdził Toczyłowski.
Upieczoną granolę wsyp do miski, nałóż na nią porcję jogurtu, dodaj owoce i udekoruj świeżo poszatkowaną miętą i kilkoma całymi listkami. Pozostałą upieczoną granolę możesz przełożyć do hermetycznego słoika i zjeść później.
Smacznego!
Autor: stella/mk / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active