Pogoda sprzyjała... polskim winoroślom

Polskiego wina nie doceniamy
Polskiego wina nie doceniamy
Ponad 10 ton winogron z jednego hektara zebrali w tym roku właściciele winnic na Podkarpaciu. W zeszłym roku zebrano niespełna pięć ton. W tym regionie uprawia się winorośl od X-XI wieku.

- To był bardzo dobry rok dla podkarpackich winiarzy. W przeciwieństwie do winnic w innych regionach, na przykład w województwach lubuskim czy dolnośląskim, ominęła nas wiosenna fala przymrozków. Pogoda sprzyjała także naszym winnicom w pozostałych miesiącach roku - podsumowała Ewa Wawro, sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia.

Jej zdaniem z jednego hektara zebrano w tym roku ponad 10 ton winogron. - Jesteśmy zadowoleni zarówno z wielkości, jak i jakości tegorocznych zbiorów - dodała.

Wino z tegorocznych zbiorów pod okiem winiarza powinno leżakować co najmniej półtora roku.

2011 - dobry rocznik

W 2010 roku podkarpaccy winiarze z jednego hektara zebrali niecałe pięć ton winogron.

- W ubiegłym roku najpierw dotknęły nas przymrozki, potem ulewne deszcze, a wreszcie pojawiły się choroby winorośli w niektórych winnicach. Zdecydowanie gorsza była też jakość ubiegłorocznych zbiorów - wyliczała.

Na Podkarpaciu jest około 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl na około 40 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.

Wino z tradycjami

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają prawdopodobnie X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.

Klimat sprzyja

- W związku z dobrym nasłonecznieniem, ale także wymagającym klimatem podgórskim, na Podkarpaciu dominują odmiany odporne na przymrozki - zauważyła Wawro.

Autor: usa/ms / Źródło: PAP

Czytaj także: