Nie masz pomysłu na obiad? Masz ochotę na coś zdrowego i lekkiego? Wypróbuj przepis dietetyk Anety Łańcuchowskiej, prowadzącej program "Pożegnanie z wagą".
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Do przygotowania obiadu według przepisu Anety Łańcuchowskiej potrzebujesz:
- płat łososia atlantyckiego, - kaszy owsianej, - kiszonych ogórków, - musztardy, - buraków, - świeżych pieczarek, - cytryny - cebuli, - rukoli.
Sposób przygotowania krok po kroku
Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym upieczesz łososia. Rybę skrop sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli, pieprzu i natrzyj jednym wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dopraw rybę tymiankiem, który ma właściwości przeciwzapalne. Wstaw łososia do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 40 minut.
W międzyczasie ugotuj kaszę i przygotuj sałatkę, której bazą będzie rukola. Do niej dodaj pokrojone i obrane surowe buraki, pieczarki i pokrojone ogórki oraz cebulę. To niedocenione w kuchni warzywo w surowej postaci znakomicie obniża poziom cukru we krwi. Sos przygotuj mieszając oliwę z oliwek i miód z sokiem z cytryny i musztardą, dodając szczyptę pieprzu do smaku. Przed podaniem wymieszaj warzywa i rukolę z sosem. Taką sałatkę prowadząca program "Pożegnanie z wagą" nazywa "sałatką na odporność" ze względu na dobroczynne działanie składników, z jakich jest przygotowana.
Smacznego!
Autor: stella/mab / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Acive